Navbar logo new
BMO GAM’s Steven Bell: Week vol drama voor financiële markten
Calendar30 Mar 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: BMO GAM

De gevolgen van de vaccinatiekloof tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aan de ene kant, en Europa aan de andere kant, worden steeds groter. Dat schrijft hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder BMO GAM in zijn wekelijkse macro-update.

“De combinatie met een kolossaal schip dat het Suezkanaal blokkeert, berichten over enorme gedwongen aandelenliquidaties door een hedgefonds in problemen, de vrees voor een handelsoorlog over vaccins, en meer details over Biden’s infrastructuurprogramma van 3000 miljard dat deels gefinancierd zal worden door belastingverhogingen, was het weer een dramatische week voor financiële markten.”

De Britse regering verwacht dat het vaccinatietempo in april zal vertragen, maar dit brengt het doel om elke volwassene rond eind juli te vaccineren, niet in gevaar, zegt Bell. “Het contrast met Europa is groot. Het goede nieuws in de PMI’s (Purchasing Managers Index) van vorige week, ging nog over de periode van voor de verscherpte maatregelen. De eurozone loopt qua herstel minstens drie maanden achter op het VK. Daarnaast is Europa er met haar communicatie in geslaagd om vaccinscepticisme in de hand te werken waardoor er een reëel risico bestaat dat het virus blijft circuleren en muteren als straks niet voldoende mensen gevaccineerd zijn. Slecht nieuws voor Europa dus.”

Toch verwacht Bell dat de wereldeconomie zich zal blijven herstellen en dat de inflatie toeneemt. “Doordat de bottle necks zich uitbreiden van de verwerkende industrie naar de dienstensector, verwacht ik dat de inflatie aantrekt. Verdere verwacht ik stijgende obligatie-yields in de Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit betekent op termijn wat tegenwind voor risicovolle beleggingen, maar voorlopig zullen ze nog goed blijven presteren.”