Navbar logo new
PGIM Fixed Income: Obligatiemarkt staat aan vooravond van grote rotatie
Calendar20 Apr 2021
Thema: Fixed Income
Fondshuis: PGIM

De recente stijging van de marktrentes heeft een flinke hap genomen uit het rendement van veel obligaties, maar betekent niet het einde van de bull-markt. Wel gaan obligatiemarkten een nieuwe fase in die in het teken zal staan van een grote rotatie.

Dat stelt hoofdstrateeg Robert Tipp van PGIM Fixed Income in zijn bedrage aan de marktoutlook op het tweede kwartaal, getiteld ‘Next Phase for the Bond Bull Market: The Great Rotation’.

In het eerste kwartaal waren de rendementen op veel obligatiemarkten negatief, vooral in de Verenigde Staten. Toch valt de schade op jaarbasis nog mee. Alle belangrijkste indices noteren boven het niveau van voor de corona-crisis. Door het sterke economische herstel en de inflatieangst kan ook het tweede kwartaal of mogelijk zelfs de rest van dit jaar nog onrustig verlopen. Maar zodra het herstel heeft gepiekt, zal de bull-markt haar weg weer vervolgen.

Duration

Voor het nemen van kredietrisico zullen beleggers alleen nauwelijks meer worden beloond, in tegenstelling tot vorig jaar. ‘Duration’ daarentegen wordt het nieuwe toverwoord. In andere woorden, ze zullen hun heil moeten zoeken in obligaties met langere looptijden, die naar verwachting zullen profiteren van de steilere rentecurves en mogelijke koersstijgingen.

Deze positieve visie van PGIM Fixed Income op de obligatiemarkten is gestoeld op twee aannames. De eerste is dat de inflatie over een paar kwartelen weer zal terugkeren naar pre-corona niveaus. De tweede is dat centrale banken de rentes laag houden en kwantitatief zullen verruimen (QE) zolang dat nodig is om hun inflatiedoelen te behalen.

Deze aannames komen ook terug in de economische verwachtingen van hoofdeconoom Nathan Sheets. In zijn bijdrage aan de outlook, getiteld ‘Global Recovery Now a Foregone Conclusion—But Will It Be Too Strong?’, stelt hij dat de torenhoge schuldenlast en vergrijzing de groei zullen afremmen en – belangrijker nog - de inflatie onder de doelstellingen van centrale banken zullen houden.