BlackRock lanceert twee nieuwe Artikel 9-ETF’s

Calendar26 Apr 2021
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

In het kader van de wereldwijde transitie naar netto-nul lanceert BlackRock twee ETF’s die passen binnen de temperatuurdoelstellingen. Hiermee geeft de vermogensbeheerder beleggers nieuwe mogelijkheden om hun portefeuilles zo in te delen dat ze stroken met het Klimaatakkoord van Parijs, waar het doel werd gesteld om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius.

De iShares S&P 500 Paris Aligned UCITS ETF (UPAB) en de iShares MSCI World Paris Aligned UCITS ETF (WPAD) bieden bescherming tegen transitie- en fysieke klimaatrisico’s, helpen beleggers kansen te grijpen die de transitie naar een klimaatneutrale wereldeconomie met zich meebrengt en weren bedrijven die zich mengen in olie en gas, thermische kolen, vervuilende elektriciteitsopwekkers, controversiële wapens en andere sociaal onethische zaken. De ETF’s hebben beide een SFDR ‘Artikel 9’ label en dragen daarmee bij aan de verwachting van BlackRock om 70% van haar nieuwe producten en herpositioneringen onder Artikel 8 of 9 te laten vallen.

Reid Steadman, Global Head of ESG bij S&P Dow Jones Indices: “We zijn heel blij dat BlackRock met een nieuwe duurzame ETF komt voor de Europese markt, die in lijn is met het Parijse klimaatakkoord. De vraag naar duurzaam blijft groeien onder beleggers, dus er is ook een groeiende noodzaak voor onafhankelijke, betrouwbare en transparante benchmarks die laat zien hoe bedrijven het eigenlijk doen op ESG-gebied. De S&P 500 Paris-Aligned Climate Sustainability Screened Index is hiervoor een goed hulpmiddel.”

Manuela Sperandeo, BlackRock’s EMEA Head of Sustainable Indexing: “De wereldwijde duurzame transitie transformeert ook de marktconforme rendementsverwachtingen. We bieden een breed scala aan verschillende beleggingsmogelijkheden die beleggers helpt om de juiste keuzes te maken.”

Met de lancering van de twee nieuwe ETF’s passeren de iShares Sustainable UCITS de grens van $ 50 miljard. In Q1 van dit jaar kenden zij een instroom van $ 10 miljard, wat een verdrievoudiging was ten opzichte van de eerste drie maanden van 2020. 17 van de 50 Sustainable UCITS ETF's hebben $ 1 miljard aan activa; vorig jaar waren dat nog maar drie fondsen. BlackRock heeft nu wereldwijd meer dan $ 200 miljard aan duurzame strategieën onder beheer, variërend van actief, index en alternatives. Dat is een verdubbeling ten opzichte van maart 2020.

Remy Brian, Head of ESG bij MSCI: “De MSCI Paris Aligned Benchmark Select Indexes zijn bedoeld om beleggers te helpen met hun beleggingsstrategieën en risico’s die de transitie naar een CO2-arme economie met zich meebrengen. MSCI heeft recent nog vermogensbeheerders opgeroepen meer duurzame producten uit te brengen, om zo een netto-nul revolutie te ontketenen.”