Navbar logo new
Post-pandemische groei?
Calendar28 Apr 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Flossbach

Terwijl de kapitaalmarkten naar nieuwe recordhoogten stijgen, hebben grote delen van de economie nog steeds te lijden onder de beperkingen die als gevolg van de pandemie zijn opgelegd. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen in de dienstensector hebben te kampen met de gevolgen van de lockdown, die nog niet tot uiting komen in de kunstmatig verlaagde insolventiecijfers.

Dit zal waarschijnlijk veranderen wanneer de rapportageverplichtingen in verband met insolventie opnieuw worden ingevoerd en de overheidssteun begint af te nemen. Maar zelfs grote bedrijven die door de crisis zijn getroffen, moeten zich heroriënteren in de wereld na corona, of consolideren. Lufthansa, bijvoorbeeld, verwacht pas over vijf jaar weer het niveau van voor de crisis te bereiken, zegt Dr. Bert Flossbach, medeoprichter van Flossbach von Storch AG.

Hoewel in sommige sectoren een sterk inhaaleffect wordt verwacht, zal dit beperkt blijven door de beschikbare capaciteit. De landen in Zuid-Europa bijvoorbeeld, die sterk afhankelijk zijn van het toerisme, zullen hun niveau van voor de crisis waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2022 bereiken. In de VS daarentegen zal dit naar verwachting dit jaar al gebeuren. China zal zijn niveau van voor de crisis waarschijnlijk zelfs met meer dan 10 procent overschrijden, waardoor zijn betekenis als economische macht verder zal toenemen.

Tegen 2025 zal de economische output van China naar verwachting...