Navbar logo new
BlackRock: Amerikaanse inflatie hangt tussen 2025 en 2030 net onder de 3%
Calendar05 May 2021
Thema: Macro
Fondshuis: BlackRock

De Amerikaanse inflatie lijkt de doelstelling van de Fed te gaan overtreffen. Niet onverwacht, zeggen experts van het BlackRock Investment Institute, al ligt er volgens hen op korte termijn volatiliteit op de loer. BlackRock staakt het overwogen zijn in inflatie-gelinkte obligaties, al blijft de assetklasse strategisch gezien interessant: op de middellange termijn is inflatie nog steeds goedkoop.

In plaats van een ‘herstel’ van de economie is er na de coronashock sprake van een echte ‘herstart’. En daar reageert inflatie anders op dan na een gewone cyclische recessie, zeggen de experts. “De pandemie heeft niet alleen gezorgd voor een tekort aan de vraagkant, maar ook aan de aanbodzijde. Nu de economie herstart, is er sprake van een bottleneck en dat gaat mede gepaard met hogere prijzen.

De verwachting is dat de inflatie in mei piekt, maar door die bottleneck is er op korte termijn kans op inflatieschommelingen en risico op verlies, omdat bedrijven in de toeleveringsketen te maken hebben met hogere kosten die op de een of ander manier moeten worden doorberekend.”

“We denken dat de Amerikaanse inflatie tussen 2025 en 2030 net onder de 3% blijft hangen – en markten hebben dat nog niet ingeprijsd”, zeggen de experts. “We verwachten hogere productieprijzen, omdat de pandemie de wereldwijde supply chains op zijn kop heeft gezet. Daarnaast hebben de grote centrale banken expliciet gezegd dat ze inflatie zijn gang zullen laten gaan. Tot slot maken de hogere schuldniveaus het moeilijker voor centrale banken om überhaupt in te grijpen tegen inflatie; die beslissing zal uit politieke hoek moeten komen.”