Navbar logo new
M&G: Mexico deze maand favoriete obligatieland
Calendar14 May 2021
Fondshuis: M&G Investments

Investment grade-obligatiespreads uit opkomende markten zijn weer teruggezakt tot het niveau van voor de pandemie. Daarom geeft de Britse vermogensbeheerder M&G de voorkeur aan high yield staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende markten.

De spreads van dit hoogrentende schuldpapier liggen namelijk ruim bóven het niveau van voor de coronacrisis. Claudia Calich, hoofd obligatiebeleggingen opkomende markten bij M&G, verwacht dat de spreads relatief groot blijven en dat biedt volgens haar goede beleggingskansen. Ze is ook positief over obligaties in lokale valuta en de emerging markets valutahandel. “De koersen liggen ongeveer 30% lager dan voor de taper tantrum van 2013 en het slechte eerste kwartaal droeg hier ook nog eens aan bij. Kansen liggen vooral in Mexico dat meesurft op de sterke economische groei in de Verenigde Staten. Omdat de centrale bank van Mexico vorig jaar minder hard heeft gesneden in de rente, ligt die op een dusdanig niveau dat bepaalde bedrijfsobligaties in het oog springen”, aldus Calich.

Calich heeft vorig jaar meer kapitaal gestoken in Chinese bedrijfsobligaties uitgedrukt in dollars. “Wij hebben voornamelijk belegd in obligaties van een aantal tech-bedrijven en een breed mandje vastgoedontwikkelaars met aantrekkelijke spreads, waarvan wij denken dat ze zullen profiteren van de betrekkelijk snelle economische groei in de regio. Wij zitten nu ook op Chinese staatsobligaties in renminbi, al is dat nog bescheiden te noemen omdat er meer kansen liggen in een andere delen van de markt die zouden moeten kunnen profiteren van het brede herstel en gunstige rendementen bieden.”

Volgens Calich zijn de integratie van ESG- en andere duurzaamheidsfactoren onontbeerlijk om succesvol te kunnen beleggen in obligaties uit opkomende markten. “Zo is het analyseren van alleen de cijfers niet meer genoeg, ook milieu, maatschappij en goed bestuur worden meegenomen in onze eigen analyses. De ratings zijn van invloed op de inschatting die wij maken over van hoe ESG-gerelateerde risico’s zijn ingeprijsd door de markt en of we wel of niet zullen beleggen in obligaties van een bepaalde emittent.

We houden bedrijven en organisaties die obligaties uitgeven goed in de gaten en gaan waar nodig met ze in gesprek. Zo zijn we in staat om ESG-gerelateerde risico’s beter te begrijpen en te beheersen”, aldus Calich.