VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF doorbreekt grens van $ 500 miljoen

Calendar25 May 2021
Thema: ETF
Fondshuis: VanEck

 • Fondsvolume: de VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF doorbreekt grens van $ 500 miljoen
 • Rendement: sinds zijn introductie in 2015 behaalde de ETF een gemiddeld totaalrendement van meer dan 12% p.j. In 2020 bedroeg het rendement zelfs 30%
 • Vooruitblik: corona en inflatieangst drijven goudprijs op. Daarvan profiterenmijnbouwers. Hoofd Europa Martijn Rozemuller verwacht verdere groei van de ETF

  Het totale fondsvolume van de VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF van vermogensbeheerder VanEck bedraagt momenteel $ 500 miljoen. Deze ETF belegt in aandelen van goud- en zilvermijnbouwbedrijven door de MVIS Global Junior Gold Miners Index te volgen.

  Deze pure-play index weerspiegelt de waardeontwikkeling van de meest liquide junior goud- en zilvermijnbouwbedrijven ter wereld. Voorwaarde voor opname in de index is dat een bedrijf ten minste 50% van zijn omzet uit deze sector haalt, of ernaar streeft dit percentage te halen.

  Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck, verwacht dat het fondsvolume doorstijgt: “Door corona vluchtten veel beleggers naar goud. Daardoor kwam de goudprijs boven de $ 2000 per ounce uit. Hierdoor hadden de bedrijven in onze ETF de wind in de zeilen. De goudprijs is ondertussen wat gedaald, maar ondervindt nog voldoende steun vanwege de inflatiezorgen.” Mijnbouwers profiteren daarvan, doordat de stijgende vraag naar edelmetaal garant staat voor meer omzet en hogere winsten. “Onze ETF groeit zeker nog door, aangezien goud en goudaandelen bescherming bieden tegen de gevolgen van de wereldwijde toename van overheidsschulden en het wereldwijd uitdijende geldvolume.”

  Vaneck junior gold miners

  De ETF bestaat uit aandelen van junior goudmijnbouwers. Dat zijn bedrijven met mijnen die zich nog in de exploratiefase bevinden. Deze bedrijven bieden een hoog winstpotentieel wanneer er nieuwe goudontdekkingen worden gedaan.

  Regionaal zijn de bedrijven in de ETF vooral afkomstig uit Canada, Australië en Zuid-Afrika. De grootste posities in de portefeuille zijn momenteel Pan American Silver Corporation, Gold Fields Ltd. en Evolution Mining Ltd. Sinds zijn introductie in 2015 behaalde de ETF een gemiddeld totaalrendement van meer dan 12% per jaar. In 2020 bedroeg het rendement zelfs 30%. De index wordt fysiek gerepliceerd en maakt geen gebruik van effectenuitleen. De ETF bestaat momenteel uit 93 posities en de Total Expense Ratio bedraag 0,55%.

  Gemeten naar beheerd vermogen is VanEck de grootste belegger in goudmijnbedrijven ter wereld. VanEck beheert de twee grootste goudmijnbouw-ETFs ter wereld met een gezamenlijk