Navbar logo new
Hoe kun je een thema in je beleggingen aanbrengen?
Calendar08 Jun 2021
Thema: Beleggen

Door Backstage Communication

Thematisch beleggen is in de mode bij alle fondsbeheerders, die steeds nieuwe ideeën bedenken om spaargeld van particulieren aan te trekken. Beleggingsfondsen zijn de meest doeltreffende manier om je portefeuille snel te diversifiëren. Met een paar honderd euro is het mogelijk om in honderden aandelen en/of obligaties te beleggen, en aldus een veel lager risico te lopen om getroffen te worden door een faillissement van een bedrijf in je portefeuille. De afgelopen tien jaar is het vermogen dat in beleggingsfondsen is belegd, blijven groeien. Volgens de recentste cijfers van BEAMA (de Belgische Vereniging van Asset Managers) bedraagt dit nu meer dan 215 miljard euro.

Sectorfondsen

We hebben de afgelopen tijd gezien dat duurzame fondsen een belangrijke trend zijn in het aanbod van fondsbeheerders. De andere belangrijke trend van de afgelopen jaren was het beleggen in sterke thema's. De oorsprong van de thematische fondsen ligt bij de sectorfondsen, producten die zo'n dertig jaar geleden werden gelanceerd. Deze fondsen beleggen in een bepaalde sector, zoals bijvoorbeeld de farmaceutische, de telecom- of de bankensector.

De verschillende financiële crisissen hebben echter aangetoond hoe kwetsbaar deze strategieën zijn wanneer een gebeurtenis de fundamenten van een sector in twijfel trekt. De instorting van de internetsector in 2000 heeft lange tijd op technologiefondsen gewogen, net als de bankensector na de grote financiële crisis van 2008. Deze crisis woog ook op sectorfondsen die sterk afhankelijk zijn van overheidssubsidies (zoals de productie van hernieuwbare energie) nadat de overheidsbegrotingen vanaf 2009 onder druk kwamen te staan.

Megatrends

In de afgelopen tien jaar hebben vermogensbeheerders geleidelijk een thematisch aanbod ontwikkeld op basis van de identificatie van "Megatrends", d.w.z. fundamentele bewegingen die een blijvende impact zullen hebben op onze samenleving, zoals de vergrijzing van de bevolking, de privatisering van het onderwijsstelsel, de toename van de consumptie in de opkomende landen, de toenemende digitalisering van onze samenleving en de robotisering.

Een ander voordeel is dat deze thematische fondsen ons in staat zullen stellen ons volledig los te maken van de notie van activiteitensector en een veel ruimere visie te hanteren. Zo zal een fonds dat blootgesteld is aan de vergrijzing van de bevolking, zich ook kunnen richten op de gezondheidssector (stijgende uitgaven naarmate de leeftijd toeneemt), maar ook op toerisme, luxegoederen, woonzorgcentra, de financiële sector, enz. Kortom, het fonds kan zo worden beheerd dat het niet te veel te lijden heeft als een bepaalde sector klappen krijgt (bijvoorbeeld het toerisme tijdens de COVID-19-crisis). Veel sectorfondsen zijn ook op deze nieuwe thema's gericht. Zo zijn bijna alle fondsen die in de landbouw werden geïnvesteerd, thematische producten geworden die gespecialiseerd zijn in nieuwe vormen van voeding. Zij zullen dan investeren in de gehele voedselketen.

Influx

Om in een dergelijk product te worden opgenomen, moet een onderneming over het algemeen een voldoende hoge zuiverheidsscore hebben met betrekking tot het thema van het fonds. Zo zal een fonds gericht op de elektrificatie van voertuigen alleen in een traditionele autofabrikant (bv. Peugeot of BMW) kunnen beleggen wanneer de verkoop van elektrische auto's een bepaalde drempel in de omzet bereikt.

Het idee achter deze producten is dat je door je vermogen te positioneren op een of meer van deze trends, kunt beleggen in bedrijven waarvan de groeivooruitzichten duidelijk sterker zijn dan de rest van de markt. De beursprestaties van veel van deze fondsen zijn sinds hun lancering zeker opmerkelijk geweest, zodat veel van de nieuwe fondsen die de afgelopen maanden zijn gelanceerd een of meer belangrijke thema's aan hun beleggingsstrategie hebben verbonden.

Enkele voorbeelden

Als gevolg gaat een groot deel van de instroom bij fondsbeheerders tegenwoordig naar deze thematische strategieën. Enkele voorbeelden: Bij La Financière de l'Echiquier waren deze producten goed voor meer dan 50% van de instroom in 2020, en met name in het fonds Echiquier World Next Leaders. De in Parijs gevestigde fondsbeheerder biedt ook een bijzonder succesvolle strategie inzake kunstmatige intelligentie.

DNCA Finance heeft ook een sterke groei gekend, met een instroom van 700 miljoen euro in 2020 en een weging die is gestegen van 3,75% naar 6,43% van het uitstaande bedrag van de Franse beheerder, vooral in strategieën die verband houden met technologie en infrastructuur. En het is hetzelfde liedje bij Rothschild & Co, waar het fonds R-co Thematic Silver Plus (thema gekoppeld aan de derde leeftijd) en het fonds R-co Thematic Real Estate (thema gekoppeld aan de vastgoedmarkt) nu 3% van het vermogen van de beheerder vertegenwoordigen.

Bij Oddo BHF AM behoren de twee themafondsen (over kunstmatige intelligentie en de energietransitie) ook tot de producten die de sterkste groei van het uitstaande bedrag hebben laten optekenen, zowel bij particulieren als bij institutionelen. De beheerder is ook van plan om tegen eind 2021 andere thematische strategieën te lanceren. Pictet Asset Management is een van de pioniers van het thematisch beheer, met een gamma van 15 producten, waarvan de oudste in 1995 werden gelanceerd. In 2020 bedroegen de nettostromen 8,5 miljard euro, terwijl het uitstaande bedrag nu bijna 60 miljard euro bedraagt, wat meer dan een kwart is van het totale vermogen onder beheer van de Zwitserse groep.