Navbar logo new
Zet het economische herstel zich door in de 2de helft van 2021?
Calendar08 Jun 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Nagelmackers

In een notendop

Christofer govaerts
Christofer Govaerts
Het globale groeiherstel sinds het dieptepunt een jaar geleden zette zich tijdens de eerste maanden van dit jaar verder door. De vaccinatie-uitrol en de geleidelijke heropening van belangrijke economieën wereldwijd breien een vervolg aan dit herstel. Hoewel we positief blijven voor het globale plaatje, is er toch een verschil merkbaar qua regionale veerkracht. Afhankelijk van de regio verwachten we een heropleving van de groei tussen de 4 à 7%. Vooral de Angelsaksische landen en de meeste opkomende markten blijven het voortouw nemen, terwijl de eurozone eerder een beperkte terugval kende. Desondanks verwachten we dat ook de eurozone tijdens de tweede jaarhelft zal aanknopen met een groei van 4,4%.

Ondersteunende factoren groeiherstel

De overheden en centrale banken blijven een duit in het zakje doen naar het economische herstel toe. Vooral de Amerikaanse centrale bank liet de balans verder aandikken om het herstelmomentum te behouden en de werkloosheidsgraad verder af te bouwen. Ondanks de sterke jobcreatie de voorbije maanden zijn er nog steeds 1,9 miljoen Amerikanen werkloos die vóór de COVID-19-uitbrak wel aan de slag waren. Daarom blijft ook President Biden inzetten op het ondersteunen van Amerikaanse gezinnen. Op budgettair gebied heeft de Biden-administratie heel wat nieuwe maatregelen aangekondigd. Reeds drie initiatieven ter waarde van 6.000 miljard USD staan in de stijgers en wachten op een uitrol over de komende jaren, goed voor een financiële injectie van om en bij de 25% van het bbp op korte en middellange termijn. Ook dat cijfer is van een historische omvang.

Financiële markten

Terugblik 1ste jaarhelft

Het herstel zette zich tevens door in risicovolle activa, zelfs in sterkere mate dan initieel vooropgesteld door de meeste analisten. De consensus bij jaaraanvang was dat we ons konden opmaken voor een verder herstel van de aandelenmarkten met een gemiddeld verwacht rendement van 7 à 8%. We zijn nauwelijks zes maanden ver in het nieuwe jaar en die verwachtingen zijn reeds overtroffen. Met uitzondering van enkele opkomende markten registreren de beurzen reeds winsten van meer dan 10%. Het afgelopen resultatenseizoen was daarbij een ondersteunende factor.

Hoewel de lat zeer hoog lag, loste het merendeel van de bedrijven wereldwijd de hooggespannen verwachtingen in, of wist het die zelfs te overtreffen. Het optimisme op korte termijn is dus zeker verantwoord, wat ook de risico-appetijt ondersteunt. De meeste obligatiesegmenten vielen terug ten gevolge van de eerste rentestijgingen die – zij het nog beperkt – hun intrede hebben gedaan.

Vooruitblik 2de jaarhelft

Te veel van het goede is over het algemeen ongezond en de financiële markten en economische groei vormen hier geen uitzondering op. Een mogelijk gevaar op korte termijn is dat de inflatie sterker dan verwacht uit de hoek komt. Hoewel de inflatieverwachtingen vooral in de VS reeds sterk zijn gestegen tot meer dan 2,5%, gaan de markt en ook de Federal Reserve ervan uit dat een verhoogde inflatie slechts tijdelijk is of ‘transitory’. Toch zijn er ook signalen dat de inflatie mogelijks langer kan duren: heel wat bedrijven gaven recent nog aan de verhoogde inputkosten te zullen doorrekenen aan de consument. De komende maanden zullen dus een duidelijker beeld geven of de inflatie al dan niet van tijdelijke aard is.

Ongeacht de inflatieverwachting blijft de focus op het economische herstel. We verwachten vooral een sterke opmars van Europa, ondersteund door een verhoogd consumentenvertrouwen en betere verwachtingen op de arbeidsmarkt. Ook de cyclischere blootstelling van de Europese markt is een steunfactor.

De VS blijven fungeren als globale groeimotor, waar we de voorkeur geven aan value-aandelen. Niet alleen zijn die aandelen historisch beter bestand tegen onverwachte inflatie, ook de waarderingen blijven aantrekkelijk en kunnen beter standhouden tijdens een marktdip.

Binnen het globale groeiherstel blijven we voorlopig positief ten aanzien van small & mid caps. Indien de inflatie toch groter of van langere duur zou blijken dan verwacht, bieden large caps een betere bescherming via hun prijskracht en bredere bevoorradingsketen. Ook bepaalde grondstoffen zoals industriële metalen, olie en energiebedrijven kunnen genieten van een verhoogde inflatie. Binnen de defensievere sectoren verkiezen we de farmasector boven basisconsumptiegoederen.

Ook de rentezijde zal een belangrijke rol spelen voor de aandelen. Een hogere rente kan immers de koersen van hooggewaardeerde en duratiegevoelige groeibedrijven zoals technologie onder druk zetten. Voor obligaties betekent dat ook dat wij de duratie verder verkorten en inflatiegelinkte obligaties verkiezen boven klassieke staatsobligaties.

Deze flexibele aanpak stelt ons in staat om ook snel te schakelen bij marktopportuniteiten, ongeacht hoe de inflatie verder evolueert.