Navbar logo new
Geleidelijk stijgende blootstelling aan Japan
Calendar28 Jun 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Ethenea

Portfolio Manager Michael Blümke verhoogt in het Ethna-AKTIV fonds van Ethenea geleidelijk aan de blootstelling aan Japan. Hij legt uit waarom.

Michael blumke
Michael Blümke
"Belangrijk om weten is dat wij bij het nemen van beleggingsbeslissingen alle markten evalueren in functie van hun risico-rendementsprofiel," zegt Michael Blümke, Senior Portfolio Manager bij Ethenea. "Zo beschouwen we de Japanse aandelenmarkt als een goede waardeproxy en zijn we er ook al een tijdje in belegd in het kader van de implementatie van de reflatiehandel. Maar omdat Japan lange tijd een achterblijver was op het gebied van de vaccinaties en er nog steeds een zekere mate van onzekerheid heerst vanwege de Olympische Spelen van deze zomer, gaven we de afgelopen weken de voorkeur aan de alternatieven in Europa."

Dat is een van de redenen waarom hij een positie in de Zwitserse aandelenindex in de portefeuille heeft. Gezien de gestaag verbeterende situatie in Japan is hij nu echter optimistischer, vandaar dat hij momenteel de blootstelling van Ethna-Aktiv aan Japan weer geleidelijk opvoert en de indexbeleggingen in de VS afbouwt. Op die manier is het fonds breder gepositioneerd voor de zomermaanden.

China was een pionier in de strijd tegen de pandemie en was de enige grote economie die in 2020 geen negatieve groei kende. Daarom hebben Chinese aandelen het afgelopen jaar ook goed gepresteerd. Michael Blümke: "Op dit moment zijn er echter een aantal redenen waarom wij enigszins sceptisch zijn over de toekomstige aandelenkoersen in China.

Het kredietmomentum in China neemt af, de invloed van de staat (vooral wat de regulering van technologiebedrijven betreft) is niet helemaal voorspelbaar, en wij denken ook dat een vermindering van de spanningen met de VS momenteel te sterk is ingeprijsd. Om deze redenen plannen we momenteel voor het Ethna-AKTIV fonds alleen aandelenbeleggingen in Japan, niet in China."