Navbar logo new
BMO GAM ziet beleggingskansen in de bestrijding van obesitas
Calendar29 Jun 2021
Thema: ESG
Fondshuis: BMO GAM

Wat moet je eten, drinken en doen om je lichaam gezond te houden? Met die vraag houden mensen zich in toenemende mate bezig. Harry Waight, portfoliomanager bij vermogensbeheerder BMO GAM belegt in bedrijven die dé welzijnsziekte van nu, obesitas, op duurzame wijze bestrijden.

De mensheid heeft het grootste deel van zijn historie keihard gewerkt om genoeg calorieën binnen te krijgen, maar volgens de WHO leven de meeste mensen nu in een land waar niet hongersnood maar obesitas meer dodelijke slachtoffers opeist: wereldwijd zo’n 2,8 miljoen per jaar. In 2016 was 39% van de volwassenen te zwaar; van de twintig landen waar dit percentage het snelst stijgt, ligt meer dan de helft in Afrika.

Volgens Waight zijn er voor beleggers verschillende manieren om obesitas tegen te gaan. “Je moet vooral kijken naar individuele bedrijven in de voedsel- en voedingsindustrie. Bijvoorbeeld ondernemingen die bewust kiezen voor een productaanbod van bewerkte voedingsmiddelen met een laag vet-, suiker- en zoutgehalte, en die er tegelijkertijd voor zorgen dat gezonde en voedzame keuzes betaalbaar zijn.”

Kerry Group, IFF en Illumina

Waight noemt drie bedrijven die duurzame en gezonde voeding maken. Kerry Group is een wereldwijde grootmacht op het gebied van ingrediënten en voeding. Het bedrijf werkt samen met consumentenmerken als onderzoeks- en ontwikkelingspartner, zegt Waight.

“De ingrediënten bevatten minder vet, suiker en zout en hebben meer voedingswaarde. Kerry Group levert laboratoriumonderzoek van het niveau van een medisch onderzoeksbedrijf. Het heeft een manier gevonden om met plantaardige extracten en biotransformatie ingrediënten te ontwikkelen die precies hetzelfde smaken als hun suikerrijke tegenhangers, maar met 30% minder calorieën én 30% minder waterverbruik bij de productie.”

Een ander voorbeeld is volgens Waight International Flavours and Fragrances (IFF), een van de grootste producenten in geur- en smaakstoffen ter wereld voor de voedsel- as de drankindustrie. “IFF verlaagt het suikergehalte in zijn producten en zorgt ervoor dat ze duurzaam worden geproduceerd.

Het maakt onder andere voedingssupplementen op basis van planten en kruiden. Zo combineren ze bijvoorbeeld olijven, grapefruit en pomerans (zure sinaasappel) om een product te maken dat helpt tegen hart- en vaatziekten.”

Daarnaast ziet Waight mogelijkheden bij bedrijven met meer futuristische oplossingen in bijvoorbeeld DNA-onderzoek. “Illumina is wereldleider in de studie en sequentiebepaling van genomen, die uit DNA-bestaan. Met hun onderzoek komen dokters en wetenschappers steeds meer te weten over de genetische bepalingen van bepaalde ziekten en aandoeningen, en hoe die reageren op medicijnen.

Illumina bevindt zich op de grens tussen biologie en technologie en houdt zich dus bezig met enorme vraagstukken: door welke trigger gaat een kankercel muteren? Hoe ontstaan bepaalde ziekten en hoe kunnen we die het beste herkennen en opsporen? Het uiteindelijke doel is om medicijnen te kunnen personaliseren. Behandeling én preventie worden op maat gemaakt voor ieders persoonlijke genetische samenstelling.”