Navbar logo new
Biden's infrastructuurwet in perspectief
Calendar12 Jul 2021
Thema: Macro
Fondshuis: M&G Investments

Door Alex Araujo, beheerder van het M&G (Lux) Global Listed Infrastructure fonds

Alex araujo
Alex Araujo
Er is een akkoord. Infrastructuur stond weer in het middelpunt van de belangstelling in de VS toen Joe Biden een akkoord bereikte over een infrastructuurwet ter waarde van 1,2 biljoen dollar.

Het Bipartisan Infrastructure Framework is een cruciale stap in Biden's 'Build Back Better'-visie en heeft niet alleen tot doel de economische groei te ondersteunen, maar ook een sterke democratie die in de 21e eeuw kan concurreren met landen als China. Van het totale pakket is 579 miljard dollar bestemd voor nieuwe uitgaven, waarvan het leeuwendeel voor transportprojecten.

Maar zoals we uit het oorspronkelijke voorstel weten, zou dit infrastructuurprogramma altijd meer zijn dan alleen maar wegen en bruggen. Alleen al op het gebied van transport zullen de uitgaven voor wegen en bruggen worden overschaduwd door het engagement om de spoorwegen, het openbaar vervoer, de luchthavens, de havens en de waterwegen te verbeteren, alsook door plannen om het netwerk van oplaadstations voor elektrische voertuigen uit te breiden.

Esg investir

Waterinfrastructuur blijkt opnieuw van groot belang in een land met nog veel loden waterleidingen. Schoon water is een kwestie van openbare veiligheid en de uitgaven voor een modernisering van het netwerk lieten al lang op zich wachten. Digitale infrastructuur is een andere prioriteit gezien de wens om iedereen toegang te geven tot breedband en elke Amerikaan aan te sluiten op hogesnelheidsinternet, net zoals de Amerikaanse regering bijna 100 jaar geleden maatregelen nam om elke Amerikaan van elektriciteit te voorzien.

Voor beleggers betekenen deze overheidsuitgaven uiteraard een opsteker, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat beursgenoteerde infrastructuur profiteert van krachtige langetermijntrends die waarschijnlijk duurzamer zullen zijn. Thematische trends zoals hernieuwbare energie, schoon transport en digitale connectiviteit zullen waarschijnlijk nog vele decennia aanhouden. De waardering van individuele aandelen is een andere cruciale overweging bij een beleggingsbeslissing.