Navbar logo new
AXA IM: Italiaanse comeback in Europees monetair beleid
Calendar12 Jul 2021
Thema: Macro
Fondshuis: AXA

Met de strategieherziening van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week, lijkt het officiële beleid in overeenstemming te worden gebracht met de woorden van oud-bankpresident Mario Draghi aan het einde van zijn termijn.

Dit stelt AXA groep-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijkse Macrocast-column voor AXA Investment Managers. Hij noemt het een welkome ‘intellectuele onderbouwing’ voor het voortzetten van stimulerend beleid ‘op een moment dat de verspreiding van de Delta-variant de neerwaartse risico’s voor het herstel weer aanwakkert’.

Moëc wijst op de zorgwekkende nieuwsstroom van het pandemische front. ‘Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, waar de vaccinatiegraad van de bevolking tot de hoogste behoort, neemt de druk op bepaalde onderdelen van het gezondheidszorgsysteem opnieuw toe […]. In Portugal, delen van Spanje en Nederland is al sprake van herinvoering van enige beperkingen, ook al blijven we ver verwijderd van het strikte niveau van slechts 2 maanden geleden.’

De overstap van de ECB naar een ‘symmetrische definitie van prijsstabiliteit’, waartoe de centrale bankbestuurders afgelopen donderdag besloten, ziet de AXA-econoom als geruststellend voor de markten en euro-overheden. In tegenstelling tot inflatie nabij maar onder 2%, gaat de ECB sturen op 2% op middellange termijn. Afwijkingen naar boven of onder worden nu als ‘even onwenselijk’ gezien.

Toch is Mario Draghi, de voorganger van de huidige ECB-president Christine Lagarde, misschien nog niet helemaal tevreden, aldus Moëc. Er blijft namelijk een kloof bestaan ​​tussen de Fed, die overschrijding van de doelstelling momenteel nastreeft, en de ECB, waarvoor het slechts een mogelijke uitkomst zou zijn. Verder zal de ECB rekening gaan houden met de kosten van wonen, wat Moëc uitlegt als concessie aan de ‘haviken’ binnen het bestuur.