Navbar logo new
Capital Group ziet beleggingskansen bij Aziatische levensverzekeraars, ratingbureaus en beurzen
Calendar14 Jul 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Capital Group

De opkomende markten in Azië vormen een aantrekkelijk decor voor beleggingen in financiële dienstverleners, en dan vooral in levensverzekeraars, ratingbureaus en beurzen, aldus William Pang en Andy Budden van Capital Group in 'The future of the financial sector: the analyst view'.

De Aziatische financiële sector biedt op de lange termijn heel wat beleggingskansen, ziet de vermogensbeheerder. Dat heeft onder andere te maken met de groei van de middenklasse en de daarmee samenhangende grotere vraag naar financiële producten en diensten. Capital Group ziet met name drie niet-bancaire, financiële sectoren met een aantal interessante marktdynamieken:

Beurzen

De beurzen zitten op het kruispunt van enkele krachtige trends op de lange termijn. Deze omvatten de groei van de Chinese financiële markten, maar ook van derivaten en vooral van data. Beurzen evolueren hierdoor van vrij cyclische naar meer stabiele groeibedrijven – en worden in een aantal gevallen zelfs anticyclisch.

Een voorbeeld hiervan is de London Stock Exchange Group. In januari van dit jaar rondde de London Stock Exchange de overname af van dataprovider Refinitiv. Sinds die overname maakt de uitvoering van financiële orders slechts ongeveer een derde van de inkomsten van London Stock Exchange uit, terwijl de andere twee derde afkomstig is uit data. Bovendien groeit deze inkomstenstroom uit data nog en is ze stabiel en regelmatig, aangezien abonnees een vaste vergoeding betalen. Met deze meer constante en zichtbare kasstromen wordt London Stock Exchange een veel minder cyclisch bedrijf.

Andere voorbeelden zijn Hong Kong Exchanges and Clearing, dat gezien wordt als de deur tussen de financiële markten van China en de rest van de wereld, en CME Group (voorheen bekend als de Chicago Mercantile Exchange), dat profiteert van de wereldwijde groei van de vraag naar derivaten.

Ratingbureaus

De twee grootste ratingbureaus, S&P Global en Moody's, hebben beide solide bedrijfsmodellen en sterke verdedigingswallen tegen de concurrentie. Veel van de obligaties die nu worden uitgegeven, hebben twee kredietbeoordelingen en die komen meestal van deze twee bureaus. Met een gecombineerd marktaandeel van iets meer dan 80% hebben S&P Global en Moody's effectief een duopolie op de markt, aldus Capital Group.

Levensverzekeringen

Capital Group ziet op dit moment niet zoveel kansen in schadeverzekeringen. Historisch gezien worden schadeverzekeraars pas interessant wanneer de verhouding tussen premies en claims zo onder druk komt dat verzekeraars geen andere keuze hebben dan premies te verhogen. Maar dat ziet Capital Group nu nog niet gebeuren.

De vermogensbeheerder geeft eerder de voorkeur aan levensverzekeringsmaatschappijen die meesurfen op de Aziatische langetermijntrends. In China en sneller groeiende Aziatische economieën wil een steeds rijkere bevolking meer financiële producten kopen, waaronder levensverzekeringen en spaarproducten. Verschillende multinationals, waaronder het in Hongkong gevestigde AIA, hebben alvast een goed distributienetwerk in deze economieën en hebben laten zien dat ze hun risico’s goed kunnen beheren.