Navbar logo new
Circulaire economie: pluk het laaghangend nul uitstoot fruit
Calendar19 Jul 2021
Thema: ESG
Fondshuis: M&G Investments

Door Randeep Somel, manager van het M&G (Lux) Climate Solutions Fund

Randeepsomel
Randeep Somel
De meeste landen hebben vandaag de uitdaging aanvaard om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul te herleiden. Het terugdringen van energiegerelateerde emissies levert weliswaar de grootste winst op bij het streven naar een netto nul uitstoot. Maar de overgang naar een circulaire economie biedt de mogelijkheid om de wereldwijde uitstoot met 20% te verminderen.

Door producten te recycleren, van koper tot kunststof, besparen we energie omdat we geen nieuw materiaal hoeven te ontginnen en te creëren. De economie is ook veel beter gebaat bij hergebruik en recyclage dan bij de aankoop van nieuw materiaal.

Nu de regelgeving evolueert om tegen 2050 een netto nul uitstoot te bereiken, mag het niet verbazen dat er de volgende jaren in toenemende mate gepleit wordt voor het promoten en invoeren van een meer circulaire economie.

Volgens Accenture zou de circulaire economie tegen 2030 voor 4,5 biljoen dollar aan extra economische output kunnen opleveren. Hun onderzoek identificeert circulaire bedrijfsmodellen die helpen om de economische groei los te koppelen van het verbruik van grondstoffen en tegelijkertijd zorgen voor een groter concurrentievermogen.

We hebben een aantal bedrijven geïdentificeerd die een circulaire economie promoten als onderdeel van hun bedrijfsmodellen. Enkele voorbeelden.

Ball Corp

VS, marktkapitalisatie 27 miljard USD, rendement op 12 maanden 13,4%, rendement op 3 jaar 125,8%

Ball Corp is 's werelds grootste producent van aluminium blikjes. Aangezien aluminium oneindig recycleerbaar is, wordt 75% van het ooit geproduceerde aluminium vandaag nog steeds gebruikt. Het wereldwijde recyclagepercentage voor aluminium blikjes is 69%, wat wordt ondersteund door het feit dat het restproduct een economische waarde heeft en gemakkelijk kan worden gesorteerd tijdens het inzamelingsproces. Slechts 43% van de PET-flessen en 46% van de glazen flessen werden ingezameld voor recyclage, hoewel ze niet noodzakelijk werden hergebruikt.

De hogere inzamelingspercentages en hogere recyclageopbrengst leiden tot een grotere circulariteit voor het aluminium blikje, en vooral tot minder materiaal dat op stortplaatsen terechtkomt of wordt verbrand in vergelijking met PET en glas.

Impact: Ball Corp helpt jaarlijks 4,25 miljoen ton CO2e te besparen. Dit staat gelijk aan 945.000 benzineauto's die een jaar lang van de weg worden gehaald.

Brambles

Australië, marktkapitalisatie 17 miljard AUD, rendement op 12 maanden 9,5%, rendement op 3 jaar 24,5%

Brambles is een logistiek toeleveringsbedrijf dat actief is in meer dan 60 landen. Het exploiteert een platform van meer dan 300 miljoen pallets en kratten die de onzichtbare ruggengraat vormen van wereldwijde toeleveringsketens, voornamelijk ten dienste van de sector snel roterende consumptiegoederen, verse producten, drank, kleinhandel en de verwerkende nijverheid. s Werelds grootste merken vertrouwen op Brambles om hen te helpen de essentiële goederen efficiënter, veiliger en duurzamer te vervoeren. De houten pallets en kratten worden voortdurend gerecycleerd.

Impact: Brambles helpt 1,95m ton CO2e per jaar te besparen. Dit is het equivalent van het hergebruik van 650.000 ton afval in plaats van het naar de stortplaats te sturen.

Darling Ingredients

VS, marktkapitalisatie 11 miljard USD, rendement op 12 maanden 180%, rendement op 3 jaar 233,6%

Darling Ingredients is een wereldleider in het recycleren van op vlees gebaseerde producten en bak- en braadoliën. Het zet deze producten om in voedsel, dierenvoeding, producten voor de farmaceutische industrie en brandstof. Door bijproducten van vlees te verwerken, wordt de koolstof opgevangen en hergebruikt, in plaats van als broeikasgas in het milieu terecht te komen. Darling Ingredients heeft een distributienetwerk van 128.000 unieke afhaalpunten in de VS.

Impact: In 2019 bedroeg de Scope 1 en 2 uitstoot van Darling Ingredients 1,8 miljoen ton CO2, maar het bedrijf bespaarde 5,5 miljoen ton CO2. Dit geeft een netto positieve klimaatimpact van 3,65 miljoen ton CO2e. Dit is het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van de Britse stad Leeds.

DS Smith

VK, marktkapitalisatie 6 miljard GBP, rendement op 12 maanden 51,2%, rendement op 3 jaar 9,36%

DS Smith is een leider op het gebied van duurzame verpakking en demonstreert het potentieel van hergebruik in gesloten kringloop - een proces waarbij afval wordt ingezameld, gerecycleerd en vervolgens hergebruikt om hetzelfde product te maken. Door gerecycleerd materiaal te gebruiken in zijn golfkartonnen dozen, vermijdt het Britse bedrijf volgens schattingen van M&G dat er jaarlijks 55 miljoen bomen worden omgehakt.

De belangrijkste klant van DS Smith is de internetreus Amazon, waardoor de activiteiten van DS Smith een enorme schaal en impact hebben.

Impact: De activiteiten van DS Smith leveren een netto besparing op van iets meer dan 650.000 ton CO2e per jaar. Dit is het equivalent van 120.000 huizen voorzien van emissievrije elektriciteit.

Trex

VK, marktkapitalisatie 12 miljard USD, rendement op 12 maanden 60,4%, rendement op 3 jaar 201,9%

Trex is de grootste producent ter wereld van terrasbedekking uit composietmateriaal. Composiet terrasvloeren zijn steviger en duurzamer dan de alternatieven in hout, die het grootste deel van de terrasvloermarkt uitmaken. Trex heeft ook een eigen netwerk om het gebruikt plastic en hout in te zamelen, zodat er geen materiaal op de stortplaats terechtkomt. In vergelijking met houten terrassen zijn de composiet terrassen van Trex steviger, gaan ze langer mee en zijn ze gemakkelijker te onderhouden. Bovendien vermijdt men op die manier veel van de grondstofintensieve productie- en onderhoudsaspecten die bij houten terrasdelen komen kijken.

Impact: In 2019 stootten de Trex-terrassen 42% minder broeikasgassen uit dan de met alkalisch koper quaternair (ACQ) behandelde houten terrassen.