Navbar logo new
ABN AMRO: Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel – en als belegging speculatief
Calendar06 Aug 2021
Thema: Crypto
Fondshuis: ABN AMRO

  • Duidelijke ‘use case’ voorwaarde voor succes Bitcoin
  • Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt als betaalmiddel
  • Bitcoin moeilijk te waarderen en niet interessant voor ESG-beleggers

    Bitcoin als betaalmiddel, als belegging of geen van beide?

    ABN AMRO publiceert vandaag deel twee van haar drieluik over cryptocurrencies. In dit tweede deel, dat in het teken staat van Bitcoin (de grootste, meest bekende crypto coin), stelt de bank dat deze digitale munt veel emotie oproept maar dat het nog onduidelijk is of Bitcoin definitief aan zal slaan. Het simpele concept van de onderliggende technologie (blockchain) helpt Bitcoin, aldus de bank.

    Tevens worden aan Bitcoin de voordelen van het netwerk-effect toegedicht. Maar een duidelijke ‘use case’ (functie of nut) en het toevoegen van waarde vormen belangrijke voorwaarden voor succes. Voorvechters van Bitcoin menen dat de digitale munt veel potentie heeft als betaalmiddel of belegging. ABN AMRO heeft daarom de voor- en nadelen van Bitcoin op dit vlak geïnventariseerd.

    Bitcoin als betaalmiddel in het nadeel door inefficiëntie en beperkt aantal coins

    ABN AMRO concludeert dat de meeste argumenten tegen Bitcoin spreken als betaalmiddel. Bitcoin is op meerdere vlakken niet efficiënt en het begrensde aantal ervan vormt een grote beperking. “Over het algemeen is iets succesvol als iedereen het massaal toepast”, zegt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO. “Dit gebeurt vanzelf als zaken efficiënter worden of toegevoegde waarde hebben voor de gebruiker.

    Beide factoren lijken voor Bitcoin niet op te gaan, waardoor het draagvlak voor Bitcoin kan afzwakken. Dit gaat weer ten koste van het netwerkeffect en maakt het moeilijker voor Bitcoin om uit te groeien tot wereldwijd betaalmiddel. Daar komt nog bij dat digitale betalingsalternatieven zich lijken aan te dienen.”

    Professionaliseringslag gaande, maar Bitcoin blijft speculatieve belegging

    ABN AMRO stelt vast dat beleggen in cryptocurrencies zoals Bitcoin gangbaarder wordt nu meer financiële dienstverleners die mogelijkheid aanbieden. Ook stelt de bank dat Bitcoin schaarser is dan goud en daarmee de functie van goud als anti-fiatgeld gedeeltelijk zou kunnen overnemen. Maar overige vergelijkingen met goud – zoals de waardevastheid – gaan mank, aldus ABN AMRO.

    Bovendien heeft de digitale munt volgens de bank geen intrinsieke of economische waarde. In een eerder onderzoek kwam de bank tot de conclusie dat er geen éénsluidend antwoord valt te geven op vraag of cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, van toegevoegde waarde zijn in een beleggingsportefeuille. Ook voldoet Bitcoin op meerdere punten niet aan duurzame beleggingscriteria (ESG). Al met al blijft ABN AMRO Bitcoin vooralsnog beschouwen als speculatieve belegging.