Navbar logo new
Amundi: Europees commercieel vastgoed kan sleutelrol spelen in beleggingsportefeuilles
Calendar24 Aug 2021
Thema: Vastgoed
Fondshuis: Amundi

Europees commercieel vastgoed kan een sleutelrol gaan spelen in menig beleggingsportefeuille. Dat betogen Pascal Blanqué en Vincent Mortier, respectievelijk Group CIO en Deputy Group CIO bij Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. Zij constateren dat het rendementsverschil tussen vastgoed en staatsobligaties boven het lange termijngemiddelde ligt.

De hoofdbeleggers zien dat de Europese economie uit ‘de ergste economische malaise sinds de Grote Depressie’ komt. ‘Naarmate de uitrol van vaccins over het hele continent snel vordert, worden maatregelen en reisverboden opgeheven, waardoor de groei weer opleeft.’ Dat geldt ook voor de vastgoedsector, die een moeilijk jaar achter de rug heeft. ‘Het tempo van dit herstel zal echter ongelijk zijn tussen sectoren en subsectoren.

Naast cyclische factoren, schuilen er nog twee andere oorzaken achter het herstel van de Europese vastgoedmarkt. Zo zullen centrale banken naar verwachting nog geruime tijd accomoderend beleid hanteren, met name in Europa. “Terwijl de Federal Reserve praat over afbouwplannen, bevestigde de ECB tijdens de vergadering in juni haar gematigde houding.

De opkoopprogramma's zouden moeten helpen de rentes op staatsobligaties laag te houden, waardoor beleggers naar andere inkomstenbronnen zullen kijken dan de traditionele.” Daarnaast speelt (de vrees voor) hogere inflatie een rol. Vastgoed biedt hiertegen goede bescherming, omdat de huren doorgaans worden geïndexeerd. "De opname van onroerend goed in een Europese gediversifieerde portefeuille zou het algehele verwachte rendement kunnen verhogen en de risk-returnverhouding kunnen verbeteren.

Ondanks pandemie-gerelateerde onzekerheden, zal de Europese private vastgoedmarkt groeien met 3,0 tot 3,4% de komende vijf jaar, verwacht Preqin. De belangstelling van beleggers voor onroerend goed is in 2021 naar verwachting sterk, gedreven door de kloof tussen de rendementen van eersteklas vastgoed en de rendementen op staatsobligaties. ‘Al met al zouden segmentatie en selectiviteit de sleutelwoorden bij vastgoedbeleggingen in 2021 moeten zijn.’