Navbar logo new
BMO GAM: Fed verhoogt rente begin 2022 als inflatie weer stijgt
Calendar23 Sep 2021
Thema: Macro
Fondshuis: BMO GAM

China kampt met een schuldencrisis en ook de aandelenmarkt heeft het moeilijk omdat de economie verzwakt. Nog niet zo lang geleden zou Peking zich hebben gehaast om stimuleringsmaatregelen aan te kondigen om zo de Chinese aandelenmarkt aan te zwengelen, zegt Steven Bell, hoofdeconoom van vermogensbeheerder BMO GAM. Hij legt in zijn wekelijkse marktcommentaar uit waarom Peking nu zo traag reageert, wat bitcoins en de heisa rond Evergrande ermee te maken hebben en waarom de Fed-meeting van donderdag nóg belangrijker is.

Chinese zwakte

“Wat telt is niet óf het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande deze week valt, maar in welke mate andere markten worden besmet. Tot dusver lijkt dit beperkt te blijven, en op een vreemde manier komt de crisis rond Evergrande Peking zelfs wel goed uit. De autoriteiten willen buitensporige vastgoedspeculatie al langer een halt toeroepen en bedrijven die de regels omzeilen hard straffen. Maar een zwakkere economie is allerminst welkom en rechtvaardigt een beleidsreactie."

“Het probleem zijn de energieprijzen die nu al onder enorme druk staan en Peking wil voorkomen dat de vraag verder wordt opgepookt. Een voor de hand liggende actie is ingrijpen in bitcoindelving, waarvoor massa’s elektriciteit wordt gebruikt zonder duidelijke economische waarde."

“Als de Chinese autoriteiten wel actie ondernemen, kunnen de gevolgen dramatisch zijn; zo zijn de ijzerprijzen afgelopen week gehalveerd. Reden waarom ik voor het einde van het jaar een beleidsreactie van China verwacht die verder gaat dan enkel liquiditeitsinjecties. De aandelenmarkt zou dan moeten stijgen, en dat zou voor beleggers wel eens een goed verkoopmoment kunnen zijn. De structurele veranderingen in China zijn namelijk vanuit een breder maatschappelijk perspectief zeer welkom, maar hebben wellicht een neerwaarts effect op aandelen."

Fed meeting

“Wat er in Peking gebeurt is belangrijk voor de wereldmarkten. Maar wat er in Washington op til staat, is nog belangrijker. De Fed staat voor een enorme uitdaging om te bepalen waar de rente de komende paar jaar heen gaat. Nadat de Fed-leden lieten optekenen dat de stijgende inflatie in de VS tijdelijk is, haalden ze wellicht opgelucht adem bij de publicatie van de lagere CIP-cijfers. Maar nu de eerste spanningsgolf, zoals de hoge prijzen van tweedehandsauto’s, lijkt af te nemen, steken de eerste zorgwekkender tekenen van een tweede golf de kop op."

“Het meten van lonen is niet gemakkelijk. Vorig jaar gingen in de VS 20 miljoen banen verloren, en dat waren vooral de laagbetaalde. Hierdoor stegen de gemiddelde lonen, ondanks dat velen te maken kregen met kortingen op hun salaris. Nu een deel van die werklozen opnieuw in dienst is, is het gemiddelde weer gedaald, terwijl de tekorten op de arbeidsmarkt in verschillende sectoren weer tot loonsverhogingen hebben geleid."

“De Atlanta Fed heeft een loonteller die dit probleem omzeilt door dezelfde groep mensen elk jaar op hetzelfde moment te ondervragen, wat de afgelopen maanden voor een scherpe stijging zorgde. Reden waarom ik denk dat dit de beste maandelijkse maatstaf is voor de looninflatie in de VS. Nog belangrijker is dat veel Fed-leden dit ook vinden. De inflatie ligt nu boven de 4%. Als die opnieuw oploopt, zal de Fed serieus nadenken over een renteverhoging begin 2022.”