Navbar logo new
Invesco: Kans op schuldencrisis groter in ontwikkelde markten dan in China
Calendar30 Sep 2021
Thema: China
Fondshuis: Invesco

De financiële markten hebben de gebeurtenissen rond het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande verkeerd geïnterpreteerd, zegt Kristina Hooper, Global Chief Strategist bij Invesco in haar wekelijkse marktcommentaar ‘What’s next in the evolving Evergrande situation?’.

De vergelijking met Lehman Brothers loopt in ieder geval spaak, vindt Hooper. “Bij Lehman greep de Amerikaanse overheid niet in, ondanks waarschuwingen over de toenemende schulden en risico’s in de vastgoedsector. China heeft met strengere regels wél proactief gereageerd op de stijgende schulden en de hogere vastgoedprijzen. Eind 2018 maakte de People’s Bank of China al bekend dat Evergrande een systeemrisico voor China kon veroorzaken. Omdat de overheid ervan uitging dat een of meer vastgoedbedrijven vanwege te hoge schulden in de problemen zouden komen, is ze nu goed voorbereid om de situatie aan te pakken.”

Hooper denkt dat China in de komende dagen en weken meer duidelijkheid geeft en krachtige maatregelen neemt om systeemrisico’s af te wenden. “Evergrande gaat waarschijnlijk niet failliet, maar ontkomt uiteraard niet aan een drastische herstructurering. Dit geeft de Chinese markten de nodige ruggensteun en een signaal dat de autoriteiten niet zullen toelaten dat de vastgoedmarkt instort.”

Hooper denkt onder meer aan meer liquiditeitsmaatregelen, extra stimulus in de vorm van een versnelde uitgifte van lokale obligaties voor infrastructuurprojecten of een verlaging van de liquiditeitsratio. “Daarnaast kunnen de autoriteiten beslissen om particuliere klanten van het bedrijf te beschermen, bijvoorbeeld met maatregelen voor voorverkochte woningen en beleggingsproducten.”

Volgens de hoofdstrateeg van Invesco heeft China overigens ook betere kaarten om een schuldencrisis af te wenden dan veel ontwikkelde markten. “Volgens de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) bedroeg de schuldquote van de Chinese niet-financiële sector in 2020 289,5% tegenover 139% in 2008. Echter diezelfde ratio bedroeg voor alle landen 289,9%. China zit dus nog net onder het wereldwijde gemiddelde. Ten tweede blijft de schuldquote van China ook onder die van de VS (296,1%), het VK (304,4%), Frankrijk (374,4%) en Japan (418,9%). Enige relativering is dus op zijn plaats.”

Voor de komende periode ziet Hooper drie belangrijke aandachtspunten die beleggers in de gaten moeten houden:

  • Evergrande’s balansproblemen en hoe die op korte termijn opgelost worden
  • De gevolgen voor de middellange termijn voor de Chinese vastgoedsector en macro-economie
  • De langetermijnimplicaties voor de rest van de wereld

    Hooper vindt dat beleggers ondertussen een evenwichtige, gediversifieerde portefeuille kunnen aanhouden en niet zomaar uit direct blootgestelde regio’s en sectoren moeten stappen. “Beleggers moeten nu niet vluchten naar hoger gewaardeerde regio’s. In plaats daarvan is een waardebenadering mogelijk, op geografisch-, sector en bedrijfsniveau, rekening houdende met de veranderende regulering en het ondernemersklimaat.”

    In bijlage vindt u het vandaag verschenen ‘China Position 2021: Sustaining institutional interest’ rapport, uitgevoerd door Economist Impact in opdracht van Invesco. Voor het rapport werden in juni en juli 2020 wereldwijd 200 beleggers bevraagd over hun houding tegenover China. Een van de opvallende resultaten is dat 86% van de respondenten zegt dat ze hun blootstelling aan China het voorbije jaar hebben gehandhaafd of verhoogd.