Navbar logo new
T. Rowe Price: Wees voorbereid op een hardnekkig hogere inflatie
Calendar04 Oct 2021
Thema: Macro
Fondshuis: T. Rowe Price

  • De inflatiepiek wordt steeds verder opgedreven, waardoor de opvatting dat de huidige hoge inflatie van voorbijgaande aard is, op losse schroeven komt te staan.
  • Obligatiebeleggers moeten rekening gaan houden met een hogere inflatiepremie omdat de inflatie hardnekkig hoog blijft.
  • Sommige centrale banken in ontwikkelde markten kunnen de prijsstijgingen aangrijpen om de inflatieverwachtingen opwaarts bij te stellen na jaren van gemiste doelstellingen.

    Tijd voor een hogere inflatiepremie

    In de ontwikkelde markten is de inflatie de afgelopen maanden fors opgelopen door een combinatie van heropenende economieën, hogere energieprijzen en knelpunten in de toeleveringsketen. In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk is de prijsdruk op het hoogste punt in tien jaar, terwijl in de Verenigde Staten de jaarlijkse consumentenprijzen voor het eerst sinds 2008 boven de 5% zijn gestegen.

    "Bijna iedereen heeft zich dit jaar vergist in de inflatie - die blijft hardnekkig hoog en bereikt nieuwe pieken", aldus Arif Husain, portefeuillebeheerder en hoofd International Fixed Income bij T. Rowe Price. "Gezien de omstandigheden kan het verstandig zijn voor obligatiebeleggers om een hogere premie voor het inflatierisico in te calculeren.

    "De obligatiemarkt lijkt ervan overtuigd te zijn dat de inflatiepiek van voorbijgaande aard is, maar dit perspectief lijkt steeds riskanter.” Arif Husain, head of International Fixed Income

    Tot dusver zijn er weinig tekenen dat dit gebeurt op de obligatiemarkten, waar de rentetarieven dicht bij het laagste niveau blijven. "De obligatiemarkt lijkt er van overtuigd te zijn dat de inflatiepiek van voorbijgaande aard is, maar dit perspectief lijkt steeds riskanter naarmate de prijzen langer hoog blijven", waarschuwt Husain. De centrale banken van de ontwikkelde markten hebben nauwelijks gereageerd op de stijging van de inflatie omdat zij, zoals blijkt uit hun prognoses, verwachten dat de druk tijdelijk zal zijn en tegen volgend jaar zal zijn afgekoeld. Zo verwacht de Europese Centrale Bank (ECB) dat de algemene inflatie zal dalen van gemiddeld 2,2% dit jaar tot 1,7% in 2022.

    Mogelijkheid voor centrale banken om inflatieverwachtingen bij te stellen

    Momenteel geven de centrale banken slechts aan dat zij verwachten op afzienbare termijn een begin te zullen maken met het afbouwen van de steun uit het crisistijdperk - zij stellen niet voor het accommoderende beleid af te schaffen of het monetaire beleid al te verkrappen. Het risico bestaat dat centrale banken achter de feiten aanhobbelen bij het aanpakken van de inflatie, al kan dit in sommige gevallen ook intentioneel zijn.

    De afgelopen tien jaar zijn veel ontwikkelde landen blijven steken in een klimaat van lage inflatie, ondanks de beste pogingen van centrale banken om druk uit te oefenen op de prijzen. "De huidige inflatiepiek kan een potentiële kans zijn voor een aantal ontwikkelde centrale banken om de inflatieverwachtingen te verhogen nadat ze er jarenlang niet in geslaagd zijn hun doelstellingen te halen", aldus Husain.

    De ECB kan een van die banken zijn, omdat de recente scherpe stijging van de Europese energieprijzen de inflatie naar verwachting tijdelijk boven de doelstelling zal stuwen. "De ECB zal zich waarschijnlijk niet verzetten tegen de tijdelijke inflatiedruk als gevolg van de energieprijsstijging, maar in plaats daarvan een soepel beleid blijven voeren om tweede-ronde-effecten te helpen genereren", aldus Husain. De kans op politieke veranderingen in Europa kan de inflatie ook naar boven doen kantelen, wat volgens ons het argument voor beleggen in inflatiegerelateerde obligaties in de regio versterkt. Zo zal de volgende Duitse regeringscoalitie de uitgaven waarschijnlijk verhogen, wat de inflatie kan aanwakkeren.

    Potentieel inflatierisico in obligatieportefeuilles benutten

    Volgens Michel van Mazijk, Country Head Nederland bij T. Rowe Price is flexibiliteit in 2021 de sleutel geweest om de inflatie het hoofd te bieden, en hij verwacht dat deze trend zich zal voortzetten. “Momenteel menen wij dat het inflatierisico kan worden beheerst door te beleggen in inflatiegerelateerde obligaties uit de eurozone, aangezien de inflatieverwachtingen in Europa grotendeels achterlopen in vergelijking met de VS.

    Een andere manier om het inflatierisico beheersbaar te houden, is om posities met een korte looptijd in te nemen in landen waar de prijsstijgingen mogelijk structureler zijn. Dit geldt onder meer voor het VK, waar tekorten aan goederen en problemen met het arbeidsaanbod later dit jaar tot verdere prijsstijgingen zouden moeten leiden”, aldus van Mazijk.

    “Beleggers kunnen het inflatierisico beheersen met inflatiegerelateerde obligaties uit de eurozone.” Michel van Mazijk, Country Head Nederland

    Husain voegt hier nog aan toe: "Het thema van aanhoudende tijdelijke inflatie zal zich op verschillende tijdstippen in verschillende geografische locaties manifesteren, dus terwijl de druk in de ene regio kan afnemen, kan hij in een andere regio toenemen. Het is daarom belangrijk om de omstandigheden in de gaten te blijven houden en ons eraan aan te passen als ze veranderen.”