Navbar logo new
T. Rowe Price: Fed verwijst 'tijdelijk’ naar prullenbak in inflatiediscussie
Calendar01 Dec 2021
Thema: Macro
Fondshuis: T. Rowe Price

Tijdens zijn getuigenis voor de Senaatscommissie gisteren heeft de voorzitter van het Federal Open Market Committee (FOMC), Jay Powell, gezegd dat het tijd is om afscheid te nemen van de term ’tijdelijk' in de discussie over inflatie. Gaf Powell hiermee aan dat de inflatiedruk permanent is? Niet helemaal, stelt Nikolaj Schmidt, internationaal econoom van T. Rowe Price.

Wat betekent 'transitory'?

Tijdens de vraag- en antwoordsessie van de hoorzitting zei Powell dat er grote verwarring bestaat over wat de term 'tijdelijk' betekent. Voor de meeste mensen verwijst 'tijdelijk' naar een tijdsinterval, maar in centrale banken-taal betekent ‘tijdelijk' iets dat geen blijvende invloed heeft op het inflatieproces, ofwel iets dat geen monetaire beleidsreactie vereist. Volgens Powell is het gepast om de term ’tijdelijk' in te trekken ter verbetering van de helderheid van de communicatie van de Federal Reserve.

Versnelling tapering

Relevanter voor het monetaire beleid is dat voorzitter Powell aangaf dat het gepast zou zijn als de FOMC tijdens haar komende beleidsvergadering zou bespreken of het taperingproces moet worden versneld. Powell maakte deze opmerking nu er grote bezorgdheid is ontstaan over de economische gevolgen van de uitbraak van de omikron-variant. Volgens Schmidt was de algemene verwachting, gezien de viruszorgen, dat Powells mededeling enigszins dovish zou klinken - maar dit was niet het geval.

Ten slotte erkende Powell dat de Fed te optimistisch was geweest in zijn vooruitzichten voor de inflatie. Het probleem hierbij was volgens Powell dat het erg moeilijk is om een zeer ongewone, pandemische verstoring van de aanbodzijde van de economie te begrijpen.

Hawkish Fed

Volgens Schmidt was Powell tijdens zijn getuigenis meer hawkish dan de markt had verwacht. Waarnemers konden duidelijk merken dat de voorzitter zich enigszins ongemakkelijk voelt over het inflatieproces en hij maakte de indruk dat de Fed op het punt staat een hawkish wending te nemen. Powell gaf echter aan dat de beraadslagingen van het FOMC afhankelijk zullen zijn van aanvullende informatie over de uitbraak van de omikron-variant. Indien deze informatie zorgwekkender blijkt te zijn, zal de FOMC op passende wijze reageren.

Gevolgen voor financiële markten

Een verdere verkrapping van het monetaire beleid te midden van de onzekerheid over de uitbraak van de omikron-variant vormt een uitdaging voor de financiële markten. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat dit enkele negatieve gevolgen voor de groei zal hebben. Extrapolatie van de opmerkingen van voorzitter Powell leert dat de Fed momenteel niet geneigd is om in extra monetaire steun te voorzien om de financiële voorwaarden accommoderend te houden.

Een meer hawkish Fed tegen een achtergrond van tragere groei zou moeten leiden tot een afvlakking van de Amerikaanse rentecurve. Deze afvlakking van de rentecurve zal de Amerikaanse dollar verder ondersteunen en de volatiliteit op de aandelenmarkt verhogen. Na verloop van tijd zullen deze factoren waarschijnlijk leiden tot een verkrapping van het monetaire beleid. Dit zal op zijn beurt de wereldwijde groei afremmen.