Navbar logo new
BlackRock: Aandelen blijven ook in 2022 favoriet
Calendar13 Dec 2021
Fondshuis: BlackRock

Het jaar 2022 zal zich wederom kenmerken als een jaar met positieve rendementen voor aandelen en negatieve opbrengsten voor obligaties. De financiële markten moet zich echter ook opmaken voor veranderingen. Dit stelt vermogensbeheerder BlackRock in de vooruitzichten voor het komende jaar ‘Thriving in a new market regime’.

“Deze ongewone ontwikkeling is een volgende fase in ons nieuwe nominal theme dat zich nog steeds ontvouwt: centrale banken en bond yields reageren langzamer op een stijgende inflatie tijdens dan in het verleden. Met als gevolg dat de reële, ofwel voor inflatie-gecorrigeerde, obligatierendementen historisch laag blijven en dit stut de aandelenkoersen.”

Nieuw in 2022 is dat de centrale banken monetaire steun gaan afbouwen omdat de motor van de economie geen startkabels meer nodig heeft. “We verwachten dat dit zal leiden tot een gematigde stijging van de aandelenkoersen. We verwachten dat de Fed begint met het verhogen van de rente maar ook dat het toleranter omgaat met inflatie, mede omdat het meer zal focussen op de werkgelegenheid."

De nieuwe varianten van het coronavirus zullen volgens BlackRock mogelijk een rem zetten hebben op de economische groei, maar het herstel zet wel door. “De herstart werd aangezwengeld door de vaccinatiecampagnes. Een nieuwe variant kan op een korte termijn een impact hebben op de economie en sectoren, maar het algemene beeld blijft hetzelfde: als er nu minder groei is dan is er later meer groei.”

In dit nieuwe marktklimaat ziet BlackRock momenteel de meeste kansen voor aandelen. “Gezien de huidige inflatie gaat onze voorkeur uit naar aandelen en dan het liefst uit ontwikkelde landen. De risicobereidheid neemt iets af. We zijn ‘underweight' in staatsobligaties van ontwikkelde landen. De yields zullen weliswaar iets stijgen, maar blijven op een heel laag niveau.”