Navbar logo new
MFS: ECB schuift QE-besluit opnieuw voor zich uit
Calendar15 Dec 2021
Thema: Macro
Fondshuis: MFS

Donderdag komt de ECB bijeen, maar vermogensbeheerder MFS verwacht niet dat er veel verrassend nieuws naar buiten komt. De omikronvariant, die een groot risico vormt voor de Europese economie, en de inflatie die is opgelopen tot 5% vormen niet bepaald een florissante achtergrond voor het nemen van belangrijke beslissingen – bijvoorbeeld over het gevoerde monetaire beleid. Annalisa Piazza, obligatieanalist bij MFS, blikt vooruit op de bijeenkomst.

Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP)

"De ECB zal het tempo waarin zij obligaties opkoopt in het kader van het PEPP-programma net zoals in de afgelopen twee kwartalen gematigd laag houden. Waarschijnlijk kondigt Lagarde aan dat het noodprogramma in maart 2022 stopt, maar aangezien de situatie door corona onzeker blijft, denken we dat ze de deur op een kier houdt voor het inbouwen van enige flexibiliteit."

Asset Purchase Programme (APP)

"Kijken we naar het ‘normale’ QE-beleid, dan denken we dat het APP wel wat ruimer wordt zodra de PEPP afloopt, maar daar horen we waarschijnlijk pas meer over in 2022. Begin volgend jaar weet de ECB meer over de gevolgen die de nieuwe coronagolf heeft op de EMU-economieën, en pas rond die tijd zullen ook de eerste tekenen van een dalende inflatie zich openbaren. De toekomst van het APP hangt dus grotendeels af van hoe de inflatie zich ontwikkelt."

Inflatieverwachtingen

Piazza denkt dat de inflatieverwachtingen voor 2024 onder de 2% komen te liggen. Daarom is enige flexibiliteit in het monetaire beleid nog steeds nodig. "Een renteverhoging ligt niet in het verschiet, en de ECB zal alles doen om de risico's die een tapering met zich meebrengt in bedwang te houden. Hoogstwaarschijnlijk zal de inflatieverwachting van 2022, die nu staat op 1,7%, naar boven de doelstelling worden bijgesteld."

Wat betekent het voor de markt?

"Schuift de ECB verdere beslissingen inderdaad naar februari volgend jaar, dan zorgt dat op de korte termijn voor enige schommelingen op de Europese staatsobligatiemarkt – vooral als het gaat om obligaties van lidstaten in de periferie van de eurozone. Aan het eind van het jaar is er immers altijd minder liquiditeit in de markt. Kijken we wat verder vooruit, dan zal de ECB vooral de zwakkere EU-landen de nodige begrotingssteun blijven leveren."