Navbar logo new
Zo stel je een beleggingsportefeuille samen: ETF's of klassieke fondsen
Calendar12 Jan 2022
Thema: ETF
Fondshuis: Vanguard

Je eigen beleggingsportefeuille samenstellen is zo gedaan: zorg dat je duidelijke doelen hebt, stem je beleggingen op die doelen af, houd de kosten laag en blijf trouw aan je beleggingsplan bij een onrustige markt. Wim van Zwol (Vanguard) werkt deze vier beleggingsprincipes verder uit en verdeelt het samenstellen van een portefeuille in zes heldere delen. Vandaag deel 5: ETF’s of klassieke fondsen

In deze reeks is al gesproken over enkele belangrijke beslissingen die elke belegger moet nemen bij het opbouwen van een portefeuille - van hoeveel risico ze nemen tot hun mix van aandelen en obligaties en de mate waarin ze wereldwijd beleggen. Ook zijn passieve en actieve fondsen onder de loep genomen. In deze aflevering gaat het over welk type fonds je het beste kunt kiezen: exchange-traded funds (ETF's) of een klassiek beleggingsfonds? Hoewel ze niet enorm van elkaar verschillen, is het belangrijk om te weten wat er anders is tussen een ETF en een klassiek beleggingsfonds, voordat je een keuze maakt.

Klassieke fondsen

De term 'klassiek fonds' is een overkoepelende term voor een groep beleggingen. Klassieke fondsen bestaan al tientallen jaren en ze werken door het geld van een aantal beleggers samen te brengen en op grote schaal te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, opties of andere soorten beleggingen. Alle beleggers in een bepaald fonds beleggen in dezelfde portefeuille. De fondsaanbieder berekent vervolgens eenmaal per dag een overkoepelende fondsprijs en handelt tegen die prijs.

Op deze manier kunnen individuele beleggers via onderlinge fondsen profiteren van schaalvoordelen, vooral in de vorm van lagere kosten en een grotere spreiding. Dit soort fondsen streng gereglementeerd. Bedrijven die deze fondsen aanbieden, moeten zich houden aan strikte regels over hoe ze de voordelen en risico's van een fonds beschrijven, waarin het fonds mag beleggen en hoe ze hun resultaten rapporteren.

ETF's

ETF’s hebben veel overeenkomsten met een klassiek fonds. ETF’s combineren eveneens het geld van beleggers om schaal- en kostenvoordelen te bieden. De meeste zijn ook streng gereglementeerd.

Daarnaast is er een verschil in de manier waarop beleggers ETF's kopen en verkopen. Anders dan bij klassieke fondsen, waar het de fondsaanbieder is die de prijs van het fonds bepaalt en fondseenheden creëert om aan de vraag van klanten te voldoen, worden ETF's verhandeld als aandelen op de beurs. ETF staat dan ook letterlijk voor 'exchange-traded fund'.

In de praktijk betekent dit dat beleggers ETF’s kopen en verkopen via een beleggingsplatform of -makelaar, die vaak kosten in rekening brengt voor deze dienst. Dit is een extra potentiële kostenpost waar beleggers rekening mee moeten houden als ze overwegen om in een ETF te beleggen.

Het zijn niet de enige extra kosten. Omdat ETF's net als individuele aandelen worden verhandeld, is er meestal een verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Dit kleine verschil staat bekend als de bid-ask spread. De prijs van een ETF verandert dus niet alleen gedurende de handelsdag, zoals bij aandelen, maar de aankoopprijs van een ETF zal ook altijd iets afwijken van de verkoopprijs.

Het voordeel van ETF's ten opzichte van beleggingsfondsen is de extra flexibiliteit die ze de belegger bieden. Omdat een ETF wordt verhandeld alsof het een aandeel is, is het mogelijk een ETF-belegging in real-time te kopen of te verkopen en sneller te weten tegen welke prijs je hebt gehandeld.

Een keuze maken tussen ETF's en fondsen

De keuze voor een fonds moet worden bepaald door de vraag waarin je wilt beleggen en over welk tijdsbestek. In dat opzicht kunnen deze praktische overwegingen helpen: waar wil ik in beleggen? Is dat beschikbaar in de vorm van een klassiek fonds en/of een ETF? En wat zijn de kosten van die fondsen? Actief of passief? Wil ik handelen en zo ja, hoe vaak?

Pas op voor de kosten van beleggingsplatforms: die brengen kosten in rekening op de momenten dat je handelt. Je kunt natuurlijk ook in beide soorten beleggen, ze zijn gemakkelijk in je portefeuille te combineren. Welke optie je ook kiest, vergeet niet dat de waarde van je beleggingen kan stijgen of dalen en dat je mogelijk minder terugkrijgt dan je hebt geïnvesteerd.

In deel zes bekijken gaat het over de kosten en waarom deze zo belangrijk zijn voor beleggingssucces.