Navbar logo new
Capital Group: Schuldpapier opkomende markten oogt aantrekkelijk
Calendar26 Jan 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Capital Group

De vooruitzichten voor het totaalrendement op vastrentende waarden zijn positiever dan vorig jaar deze tijd, en vooral staatsobligaties van opkomende markten ogen kansrijk, zegt Andrew Cormack van Capital Group.

Wat de Amerikaanse inflatie op korte termijn zal doen, is hoogst onzeker. “De grote vraag is of de aangekondigde renteverhogingen van de Fed zullen volstaan om de inflatie terug te dringen. Als dat niet lukt, zal de Fed de rente misschien eerder en in een veel hoger tempo verhogen dan in vorige cycli. De notulen van december suggereren dat een groeiend aantal Fed-leden er zo over denkt.”

Maar op langere termijn blijft de inflatie waarschijnlijk gematigd, aldus Cormack. “Er is meer nodig dan een tijdelijke verstoring van het evenwicht tussen vraag en aanbod om de grote, desinflatoire krachten te stoppen of zelfs om te keren. Zo is er nog steeds veel schuld in de economie, en is de welvaartskloof in de samenleving toegenomen. Deze ongelijkheid remt de inflatie omdat het geld dat naar de rijkste handen vloeit, eerder wordt gespaard dan gebruikt.”

“Tegen die achtergrond ben ik zeer selectief in bedrijfsobligaties, vooral wegens de dure waarderingen. Mijn voorkeur gaat uit naar high yield ten nadele van investment grade obligaties, want daar ogen het kredietrisico en de compensatie per eenheid duration niet aantrekkelijk.”

“Bij staatsobligaties zoek ik naar waar volledige cycli van renteverhogingen al zijn ingeprijsd, zoals bij de staatsobligaties uit Nieuw-Zeeland. In Europa denk ik dat de ECB zich in een heel moeilijke positie bevindt omdat de inflatie hoog is, maar het beleid nog steeds zeer accommoderend is. Ik denk dat er momenteel niet genoeg risicopremie in Europese staatsobligaties is ingeprijsd.” “Ik hou van schuldpapier van opkomende markten als bron van rendement, en dan specifiek van schuldpapier in lokale valuta's, en van landen waarvan de centrale banken de inflatie op orthodoxe wijze hebben bestreden, zoals Mexico.”

“Ik ben ook op zoek naar duration-posities in landen met hoge positieve reële rentes en sterke fundamentals, zoals China, Korea en Maleisië. Niet alleen is de duration in China een aantrekkelijke plaats om te beleggen, maar Chinese schuld is ook een goede diversificatie voor een brede wereldwijde portefeuille omdat de correlatie met staatsobligaties uit ontwikkelde markten zoals Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds zeer laag is. Ik beschouw het als een kernobligatiemarkt met rentes die in wezen dubbel zo hoog zijn als die van Amerikaanse Treasuries.”