Navbar logo new
BlackRock stelt underweight in Treasuries bij
Calendar26 Jan 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: BlackRock

BlackRock gaat minder underweight in Treasuries. Dit na de verrassende rentestijging op Amerikaanse obligaties afgelopen maand. Dat schrijft de vermogensbeheerder in haar wekelijkse marktcommentaar. Het opkruipen van de obligatierente gaat gepaard met een fundamentele herallocatie van assets door beleggers die een hogere compensatie willen voor het aanhouden van hun staatsobligaties. Reden voor BlackRock om op korte termijn om tactische redenen haar posities in obligaties te verhogen. Het standpunt om op lange termijn onderwogen te zijn, blijft staan.

Obligaties kenden dit jaar een moeizame start. De markt heeft wat BlackRock betreft veel te snel een agressiever monetair beleid en renteverhogingen ingeprijsd. Deze hawkish stemming is ook voelbaar in de langeretermijnyields en op markten als de eurozone.

Kijken we naar de lange termijn, dan ziet het er niet goed uit voor Treasuries. Dit is vooral te wijten aan het feit dat het woord 'premie' weer wordt gebezigd. Dit stuwt de yields omhoog, vooral nu de Fed in de startblokken staat om haar balans af te bouwen.

Gezien de snelheid (of het gebrek daaraan) waarmee de Fed nu ingrijpt, zijn de obligatiemarkten op korte termijn op de feiten vooruitgelopen. BlackRock is al lang underweight in Amerikaanse Treasuries en had deze verschuiving al voorzien, al gebeurt het nu allemaal veel sneller dan verwacht.