Navbar logo new
Gaat value (eindelijk) schitteren?
Calendar07 Feb 2022
Thema: GELDZAKEN

Value 2

Groeiaandelen, die meer dan tien jaar het mooie weer hebben gemaakt op de beurs, blijven nu al enkele kwartalen achter door de stijgende inflatie. In dit klimaat begint de valuestijl superieur te presteren.

Traditioneel zijn er verschillende manieren om op de financiële markten te beleggen. De groeistijl richt zich op bedrijven die aanzienlijk sneller groeien dan het marktgemiddelde. De kwaliteitsstijl zet in op bedrijven die bepaalde kenmerken bezitten, zoals een unieke marktpositie (hoge instapdrempels, sterk merk, enz.) of een technologisch voordeel ten opzichte van de concurrenten.

De stijl 'lage volatiliteit/defensieve waarden' zoekt naar aandelen die minder fel evolueren dan de rest van de markt. De 'cyclische' stijl belegt in bedrijven die erg conjunctuurgevoelig zijn, terwijl de 'rendementsstijl' de voorkeur geeft aan bedrijven die hoge dividenden uitkeren. De valuestijl tot slot gaat eerder beleggen in aandelen die laag gewaardeerd zijn ten opzichte van de markt.

Tegengestelde stijlen

Deze diverse stijlen kunnen gewoonlijk met elkaar worden gecombineerd, waarbij hoogdividendaandelen kwaliteitsbedrijven zijn die minder volatiel zijn. Cyclische aandelen krijgen vaak een lagere waardering omdat hun activiteiten grilliger evolueren. De value- en groeistijl zijn vaak elkaars tegenpool, waarbij een aandeel met een hoge groei doorgaans wordt beloond met een premie ten opzichte van de rest van de markt.

Al meer dan tien jaar doen groeiaandelen het aanzienlijk beter dan valueaandelen. Anthony Bailly (de beheerder van het R-co Conviction Equity Value Euro fonds) wijst erop dat beide stijlen zijn geëvolueerd in functie van het inflatie- en pandemienieuws in 2021. "Telkens wanneer de inflatie opflakkerde en de rentevoeten opdreef, presteerde de valuestijl superieur. Telkens wanneer het gezondheidsrisico weer de kop opstak (4e golf in de zomer, dan weer 5e golf in de herfst) presteerde de groeistijl superieur."

Over het volledige afgelopen jaar waren de twee stijlen in evenwicht, waarbij groei het iets beter deed dan value. "De prestaties van valuesectoren in 2021 weerspiegelden niet hun sterke winstgroei, waardoor de kloof ten opzichte van groeiaandelen nog groter werd. De discount is nu historisch laag, met koers-winstverhoudingen van minder dan 10 voor de meeste valuesectoren.” De koers-winstverhouding deelt de beurskoers door de nettowinst per aandeel, en is de meest gebruikelijke maatstaf om een bedrijf te waarderen.

Gevolgen van inflatie

Omikron is minder ziekmakend, waardoor de situatie de komende maanden er heel anders uitziet. Aangezien de gezondheidstoestand er beter uitziet, heeft de valuestijl het sinds begin 2022 uitgesproken beter gedaan. "De markten kijken duidelijk naar de boodschappen die de centrale banken uitsturen, en met name van de Amerikaanse centrale bank. Die heeft immers ondubbelzinnig gesteld dat ze de rentevoeten wil optrekken en haar balans sneller dan verwacht wil afbouwen."

Een krapper monetair beleid is over het algemeen slecht nieuws voor groeiaandelen, omdat stijgende obligatierentes groeiaandelen parten spelen en value bevoordelen. Volgens Anthony Bailly zou deze trend zich de komende maanden kunnen doorzetten, aangezien de economische context wijst op een aanhoudende sterke groei en de consensusverwachtingen voor bedrijfsresultaten te conservatief blijven.

"De sterke fundamentals komen nog niet tot uiting in valueaandelen, vooral voor sectoren als financiële waarden, energie, grondstoffen of auto's. De contacten die wij hebben gehad met de managers van de bedrijven in onze portefeuille (Airbus, ArcelorMittal, Saint-Gobain) bevestigen onze overtuiging dat cyclische en valuebedrijven de stijgende kosten werkelijk zullen kunnen doorrekenen en hun winstmarges zelfs zullen kunnen opkrikken dankzij de gestegen volumes. Ook het thema van de economische heropening (toerisme, reizen), dat de groei in 2022 sterk kan aanzwengelen, spreekt ons aan.”

Enkele fondsen

Hier vindt u enkele beleggingsfondsen waarmee u kan inspelen op deze beheerstijl, die de komende maanden goed zou moeten presteren:

R-co Conviction Equity Value Euro (ISIN: FR0010187898) belegt in aantrekkelijk gewaardeerde aandelen in de eurozone, met een hoge weging van banken en cyclische aandelen (auto-industrie, bouw, energie, vrije tijd). Het heeft de afgelopen tien jaar een rendement op jaarbasis van 7,6% behaald, na een stijging van 26% in 2021.

DNCA Invest Value Europe (ISIN: LU0284396016) heeft een relatief vergelijkbare prestatie (7,3% gemiddeld op jaarbasis over de afgelopen tien jaar), met een sectorblootstelling die meer gericht is op industriële aandelen.

Echiquier Value Euro (ISIN: FR0011360700) is een fonds dat een korter trackrecord heeft op de Belgische markt. De koers is bijna verdubbeld sinds de lancering begin 2013. Qua sectoren belegt het vooral in consumptiebedrijven (Carrefour, BMW, Danone) en telecom (Proximus, Orange) en minder in financiële waarden.