Navbar logo new
Meet the Fund Manager: Rik Dhoest, Head of Equity Research Nagelmackers
Calendar11 Feb 2022
Fondshuis: Nagelmackers
Rik dhoest hor

Wat is uw beheer-/werkfilosofie?

Ik heb na al die jaren geleerd mezelf constant ter discussie te stellen. Beheren is als het ware iedere dag opnieuw beginnen. Het is zeer belangrijk niet van je strategie af te wijken. Je moet openstaan voor de nieuwe trends in de wereld, maar je mag je basisfilosofie niet overboord gooien. We beleggen bijvoorbeeld alleen in ebitda-positieve bedrijven. Niet toegeven aan de druk van de omgeving is zeer belangrijk en vasthouden aan je sterke convicties is een pluspunt. Dat leer je door ervaring.

Wat is uw beste professionele herinnering?

Ik investeerde reeds in 2012 in aandelen van Melexis tegen een koers van 13 euro. De koers bewoog een jaar lang niet tot het aandeel werd ontdekt. Tenzij een aandeel zwaar overgewaardeerd is of in een extreem negatieve macro-omgeving opereert, hoef je een goed geleid bedrijf niet te snel te verkopen. Daarnaast kijk ik met zeer grote tevredenheid terug op de zeer sterke performance van ons Nagelmackers small & mid cap-fonds in 2021. De goede samenwerking in het team en de sterke convicties hebben geleid tot een resultaat van 35 procent.

En uw slechtste ervaring?

De bankencrisis met alle gevolgen voor de markten in 2008 was een pijnlijk jaar. Fraudedossiers zoals onder andere LHSP zijn ook pijnlijke ervaringen, al zat ik er niet meer in. Het ondermijnt het algemeen vertrouwen in de financiële markten.

Wat zijn uw uitdagingen de 12 komende maanden?

Ieder jaar brengt onverwachte situaties. De markt dagelijks opvolgen en inspelen op nieuwe opkomende situaties is telkens een uitdaging. Iedere beheerder moet openstaan voor de nieuwe ontwikkelingen in de economie, maar zonder zijn basisprincipes overboord te gooien.