Navbar logo new
Interview van de maand: "De markten hebben niet gecapituleerd"
Calendar15 Feb 2022

Lfde meet the team

2022 is volatiel van start gegaan op de financiële markten. De experts van La Financière de l'Echiquier benadrukken dat in de allocaties de hoofdmoot belegd moet worden in Europa en dat een goed evenwicht moet worden gevonden tussen waarde- en groeiaandelen.

Tijdens hun webinar "In het hart van de markten" op 27 januari hebben Pierre Puybasset (Woordvoerder van het beheer van La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (Hoofd Trading van La Financière de l'Echiquier) de moeilijkere start van het jaar op de financiële markten onder de loep genomen. "De communicatie van de Fed sinds begin december is duidelijk veranderd," merkt David Kruk op, "waardoor de marktverwachtingen minder positief zijn geworden door de oplopende obligatierentes, met zeer bruuske rotaties, vooral voor technologieaandelen.”

Kwetsbaarder

De Nasdaq-index is sinds het begin van het jaar dus met bijna 15% gecorrigeerd, en is tijdens de laatste handelssessies hersteld. "De markten houden niet van deze hoge volatiliteit, die wordt veroorzaakt door de aan- en verkopen van momentum CTA-fondsen die kopen wanneer de indices stijgen en verkopen wanneer ze dalen, waardoor de bewegingen systematisch worden versterkt.” Deze rotatie heeft in de kaarten gespeeld van bankaandelen, waarin beleggers meer zijn gaan beleggen.

David Kruk wijst erop dat dit niet de eerste keer is dat een dergelijke rotatie zich voordoet. "We hebben immers vijf rotatiefasen gekend sinds de uitbraak van de pandemie, maar de beweging van januari valt op omdat ze zo brutaal was," waarbij beleggers over het algemeen getroffen zijn door hun hoge allocatie aan aandelen, maar ook door de correctie van veel cryptocurrencies.

Geen capitulatie

Pierre Puybasset wijst erop dat de Nasdaq-index een ondermaatse graadmeter is van wat er werkelijk op de technologiemarkt gebeurt. "De index is gedaald maar blijft op een hoog niveau, met meer dan de helft van de Nasdaq-bedrijven die nu 50 procent lager staan dan hun hoogtepunt. De volatiliteit werd uitgelokt door de snelheid waarmee dit thema de markten sinds het begin van het jaar in zijn greep heeft genomen, eerder dan door de normalisering van het monetair beleid.”

Ongeacht het aantal renteverhogingen in de VS zal het belangrijk zijn dat de economische groeicijfers op peil blijven. Als de economie sterk begint te vertragen, zoals de Citibank Economic Surprise Index suggereert, zal dit onvermijdelijk extra zenuwachtigheid op de aandelenmarkten uitlokken, mogelijk nog verergerd door het ontstaan van bepaalde geopolitieke risico's. David Kruk wijst erop dat de markten nog lang niet gecapituleerd hebben, gezien de massale instroom in aandelen in januari. "De hervatting van de programma's voor de inkoop van eigen aandelen in februari zouden steun moeten bieden.”

Bedrijfsresultaten

De aandacht zal nu vooral uitgaan naar de bedrijfswinsten, en met name naar de vraag hoe de bedrijven hun winstmarges op peil kunnen houden in het licht van de inflatiedruk. "De eerste berichten van bedrijven wijzen erop dat de toeleveringsketens nog steeds onder druk staan", benadrukt Pierre Puybasset. Het einde van de pandemie zou kunnen samenvallen met een verschuiving van consumptie naar de minder inflatoire dienstensector. "We zouden dus een periode van vertraging van de inflatiedruk kunnen ingaan, met normalisering van de olieprijzen," zegt David Kruk. Wat de fondsen betreft die La Financière de l'Echiquier aanbiedt, wijst hij erop dat sommige portefeuilles werden aangepast en eerder gaan inzetten op cyclische aandelen door uit sectoren te stappen waarvan de waarderingen veel te hoog waren opgelopen, zoals de gezondheidssector.

Bedrijfsresultaten

In februari wijst David Kruk op verschillende elementen die de trend zullen bepalen. "In de eerste plaats verwachten wij dat de Federal Reserve met meer sussende boodschappen komt, zodat de aandelenmarkten zich kunnen herstellen en de koopkracht van de Amerikaanse huishoudens niet langer onder druk staat.” Hij wijst er ook op dat de stijging van de obligatierente moet worden beschouwd als een goede economisch voorbode voor de wereldeconomie.

"Ten slotte zijn er nu meer pessimistische marktparticipanten, wat veel gezonder is.” Dankzij de hervatting van de inkoop van eigen aandelen zou het evenwicht moeten herstellen, waarbij beleggers nog steeds over aanzienlijke liquide middelen beschikken. "Twee dingen staan op dit moment als een paal boven water: Europa zou in 2022 beter moeten presteren en in portefeuilles zal een evenwicht tussen groei en value primordiaal zijn. We zullen de economische groei- en inflatiecijfers de komende weken echter in het oog moeten houden.”