Navbar logo new
La Financière de l'Echiquier - Plannen voor 2022
Calendar25 Feb 2022
St%c3%a9phane van tilborg nl
Stéphane Van Tilborg

La Financière de l'Echiquier krijgt steeds steviger voet aan de grond België. Zo staan er de komende maanden nieuwe initiatieven op stapel.

Sinds 2018 is Stéphane Van Tilborg commercieel directeur in België voor La Financière de l'Echiquier. In die functie heeft hij met succes de ontwikkeling van de activiteiten van de Franse fondsbeheerder in België ontplooid. Hij heeft ook commercieel meer ingezet op het aanbod thematische fondsen.

Lange carrière

Gedurende vele jaren was Stéphane Van Tilborg vooral te zien op de basketvloer over heel België. Zijn ouders waren basketbalspelers (op het niveau van de nationale ploeg), en dankzij zijn grote gestalte kon hij al snel lid worden van de Belgische nationale basketbalploeg (in de leeftijdscategorieën), en speelde hij meer dan twintig jaar spelen in verschillende Belgische clubs uit de eerste en tweede divisie, met name in Vilvoorde, Mariembourg, Brussel, Charleroi en Gent. ”Dankzij die ervaring ben ik ervan overtuigd geraakt dat het altijd beter is om in teamverband te spelen in plaats van individueel, om op lange termijn te scoren.”

Parallel met zijn sportcarrière voltooide hij zijn studies aan de ULB en begon hij te werken bij verschillende consultancybureaus (waaronder Deloitte en PwC) alvorens zijn eigen bedrijf op te starten, gespecialiseerd in het adviseren van overheden. In 2010 gaf hij zijn carrière een andere wending en werd hij verzekeringsmakelaar op de Belgische markt en werkte hij later voor een Luxemburgse maatschappij. Vervolgens ging hij aan de slag bij het salesteam van Carmignac in België, een leerrijke ervaring die hem voorbereidde om in 2018 aan de slag te gaan bij La Financière de l'Echiquier.

Uitbreiding van het gamma

”Het klikte meteen tussen ons. Ze gaven me de sleutels van de Benelux en ik kreeg carte blanche om het team samen te stellen dat ik wilde. Zo kon ik Frédéric Jacob, met wie ik samenwerkte in Carmignac, aantrekken. Ik begon ook op een keerpunt voor de groep. La Financière de l'Echiquier stond immers vooral bekend om zijn flexibel gebalanceerd fonds (Echiquier ARTY), maar de markt verschoof naar producten met een grotere blootstelling aan aandelen.”

"La Financière de l'Echiquier begon eerder in te zetten op aandelen- en thematische fondsen toen ik aankwam," met fondsen als Echiquier Artificial Intelligence, Echiquier Climate Impact Europe, Echiquier Robotics en Echiquier World Equity Growth. "Dit heeft mijn werk aanzienlijk vereenvoudigd, en het leeuwendeel van ons belegd vermogen op de Belgische markt zit nu in een Europees small- en midcapfonds, dat symbool staat voor onze stockpicking.”

Dit thematische aanbod is de afgelopen maanden verder uitgebreid met de lancering van Echiquier Space, een uniek product in België dat zich richt op het gehele ecosysteem van de ruimtevaart. "We hebben drie jaar gewacht om dit fonds te lanceren. Die periode was nodig om een voldoende groot beleggingsuniversum samen te stellen.” Het fonds kan beleggen in bedrijven die satellieten lanceren, alsook in sectoren die belangrijke afnemers zijn van de ruimtevaartindustrie, zoals geolokalisatiediensten of bedrijven die satellietgebaseerde internetaanbiedingen ontwikkelen. Het fonds heeft sinds zijn oprichting al 50 miljoen euro opgehaald.

Duurzaamheid

De andere belangrijke ontwikkeling van de laatste jaren is de opmars van duurzame beleggingen. "Je kan onmogelijk nog een fonds aan Belgische institutionele beleggers verkopen dat niet over het Febelfin-label beschikt, of als je producten niet voldoen aan de vereisten van artikel 8 van de SFDR-verordening", zegt Stéphane Van Tilborg.

De EU-verordening met betrekking tot informatieverstrekking over duurzaamheid in de financiële sector (SFDR) is eind maart 2021 van kracht geworden en moet voorkomen dat promotoren van fondsen een product nog steeds als duurzaam presenteren, terwijl het belegt in bedrijven die geen blijk geven van deugdelijke praktijken. In de praktijk worden de fondsen ingedeeld in drie categorieën (artikel 6 voor niet-duurzame fondsen, artikel 8 voor fondsen met een duurzaamheidsengagement, artikel 9 voor fondsen met een positieve impact) op basis van criteria die de komende jaren zullen evolueren.

"De labellingvereisten kunnen van land tot land aanzienlijk verschillen, met als gevolg aanzienlijke kosten of een veel kleiner beleggingsuniversum. Een Europees label zou voor een bredere erkenning kunnen zorgen, maar is nog niet voorhanden. Bovendien voldoen vandaag niet alle artikel 8 fondsen aan dezelfde vereisten en beperkingen op het vlak van ESG-benadering, wat tot veel heterogeniteit leidt en niet het primaire doel realiseert waar deze Europese verordening op mikt. In het kader van artikel 6 (het minst veeleisende) zijn er vrijwel alleen nog producten die vanuit duurzaamheidsoogpunt niet te verdedigen zijn.”

Open architectuur

Stéphane Van Tilborg wijst erop dat, na een jaar 2021 waarin het moeilijk was om cliënten te ontmoeten, 2022 in het teken zal staan van meer inspanningen om vermogende beleggers te bereiken.

"Met Echiquier Club Benelux bieden wij onze klanten nu een open architectuur beheerdienst aan, zodat wij hun de beste fondsen kunnen aanbieden die op de markt beschikbaar zijn, zowel voor de categorieën waarvoor wij een aanbod hebben als voor degene waarvoor wij geen fondsen in ons gamma hebben.”

Dit aanbod met open architectuur is in het bijzonder gericht op verzekeringsmaatschappijen en cliënten die op zoek zijn naar het beste fonds om in hun portefeuilleallocatie op te nemen.