Navbar logo new
Asset managers: Oorlog Oekraïne vertraagt normalisering ECB-beleid
Calendar03 Mar 2022
Thema: Macro

Bijdrage door Bellier

Het koopkrachtverlies en de naar beneden bijgestelde groeiprognoses door de oorlog in Oekraïne, stellen de Europese Centrale Bank (ECB) voor een dilemma. Nu de rente verhogen om de inflatie te beteugelen zou de kans op een recessie verhogen, omdat meer economische onzekerheid de activiteit afremt.

De ECB zit klem, constateert Philippe Waechter, hoofd economisch research bij vermogensbeheerder Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis Investment Managers. “Een renteverhoging zou een recessiekarakter kunnen hebben omdat de macro-economische onzekerheid de activiteit reeds afremt.”

Tegelijkertijd zullen werknemers een compensatie vragen voor hun koopkrachtverlies, hetgeen het risico op een loon-prijsspiraal vergroot, zegt Waechter. “Dat staat de centrale bank niet aan, want om deze te doen verdwijnen zou ofwel de opwaartse druk op de grondstoffen moeten worden gestopt, ofwel een recessie moeten worden veroorzaakt die op de arbeidsmarkt en de werkgelegenheid zou drukken. Er is geen goede oplossing op korte termijn.”

Gilles Moëc, hoofdeconoom bij AXA Group, verwacht dat de ECB waarschijnlijk voorzichtiger zal handelen dan voor de oorlog. “Een renteverhoging verwachten wij nu op z’n vroegst in december, terwijl de ECB nog wel enige tijd doorgaat met kwantitatieve versoepeling.” Moëc stelt bovendien dat Europa het energiebeleid moet aanpassen aangezien de afhankelijkheid van Russisch gas en olie een hoofdpijndossier is. “De crisis zal waarschijnlijk ook een inhaalbeweging op gang brengen op het gebied van de militaire uitgaven, wat de druk op de overheidsfinanciën in heel Europa nog zal opvoeren.”

Katherine Neiss, Chief European Economist bij vermogensbeheerder PGIM Fixed Income, verwacht dat de ECB de rente dit jaar helemaal niet meer verhoogt en tijdens de ECB-vergadering op 10 maart haar ‘dovish’ standpunt zal handhaven. “De recente gebeurtenissen bieden de ECB de kans om de inflatie weer onder controle te krijgen: de hoger dan verwachte inflatie-uitkomsten zijn duidelijk te wijten aan een externe schok waarop zij geen vat heeft. Aanhoudend hogere energieprijzen vertragen het tempo van de normalisering van het monetaire beleid in de eurozone, waardoor een renteverhoging in 2022 nu onwaarschijnlijk is.”