Navbar logo new
Interview van de maand - Didier Bouvignies (Rothschild & Co AM Europe): "De markten houden al rekening met een lang aanslepend conflict."
Calendar17 Mar 2022
Fondshuis: Rothschild & Co
D bouvignie

Het huidige klimaat is bijzonder besluiteloos. Didier Bouvignies (hoofd vermogensbeheer bij Rothschild & Co Asset Management Europe) vindt het echter voorbarig om te spreken van stagflatie, een klimaat dat negatief zou zijn voor de meeste belangrijke activaklassen.

Na de coronapandemie zijn de financiële markten al enkele weken gefocust op de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Wij hebben Didier Bouvignies, hoofd vermogensbeheer bij Rothschild & Co Asset Management Europe, geïnterviewd om zijn mening te vragen op basis van zijn lange ervaring op de financiële markten.

Hoe analyseert u de huidige situatie?

Didier Bouvignies: "Zes maanden geleden moesten beleggers volgens de markt epidemiologen zijn. Vandaag vraagt de markt ons om specialisten te zijn in militaire zaken. Het is niet voor de hand liggend om in een crisis te zitten die fundamenteel geen economische crisis is. De cyclus voldeed vroeger aan bepaalde wetten in verband met de menselijke natuur. Economische actoren hebben de neiging om zich te vergalopperen wanneer de zaken goed gaan en depressief te worden wanneer het klimaat verslechtert, waarbij centrale banken regulerend optreden door de rente te verlagen om de activiteit aan te zwengelen of door de rente te verhogen wanneer er te veel uitbundigheid is. Vandaag bevinden wij ons in een totaal andere context met exogene crisissen waarop wij weinig vat hebben.”

Wat is de impact van de huidige geopolitieke crisis?

D.B.: "De economische situatie in Europa kan je niet los zien van wat er in Oekraïne gebeurt, maar niet vanwege de omvang van de Russische economie of de risico's voor de stabiliteit van het Europese financiële stelsel. Rusland is inderdaad een economie die slechts iets groter is dan Spanje, en de blootstelling van de Europese banken aan de Russische obligatiemarkt is gering, en niet te vergelijken met de blootstelling die zij in 1998 hadden tijdens de vorige Russische schuldencrisis. Dat neemt niet weg dat Europa zwaar zal worden getroffen door de stijging van de energieprijzen, aangezien de invoer uit Rusland bijzonder belangrijk is voor landen als Duitsland en Polen.

Wat is het grootste risico voor de markten?

D.B.: "De economische gevolgen zullen des te groter zijn voor de Europese economieën omdat de strijdende partijen tijd nodig zullen hebben om naar de onderhandelingstafel te komen. Een ander risico zou een forse daling van de olie- en gasinvoer uit Rusland kunnen zijn, of zelfs een afsluiting van de pijpleidingen door Oekraïne. Hoewel de wereldwijde impact uiteindelijk beperkt zal zijn, zal Europa zwaarder worden getroffen. Maar momenteel wijzen de economische indicatoren nog steeds eerder op een economische versnelling dan op een vertraging, ook al wordt de koopkracht van de gezinnen momenteel aanzienlijk aangetast.

In deze context hielden de markten relatief goed stand...

D.B.: "Deze geopolitieke crisis heeft nog geen paniekreactie uitgelokt, ook al lopen de prestaties tussen Europa en de VS sterk uiteen. Europese aandelen werden geconfronteerd met historisch zware outflows, vooral bij financiële en cyclische aandelen. Tegelijkertijd staan ook de obligatiemarkten onder druk als gevolg van de stijgende inflatieverwachtingen, waarbij de reële rente record dieptepunten opzoekt. In het obligatiesegment strookt de stijging van de Europese high yield-spreads met het idee dat de markten anticiperen op de komst van een stagflatoire omgeving, een erg ongunstige context voor de meeste belangrijke activaklassen, die wordt gekenmerkt door een zwakke groei die gepaard gaat met een snelle inflatie. Ik ben er echter van overtuigd dat we nog niet in die situatie zitten, maar dat de verlenging van het conflict tot een negatiever klimaat zou kunnen leiden.

Is er te veel pessimisme?

D.B.: "De waarderingsniveaus zijn teruggevallen tot zeer lage niveaus. Beurscorrecties als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen hebben doorgaans echter slechts een tijdelijk effect op de beurskoersen, en de scherpe terugval van de Europese aandelen houdt al rekening met een aanslepend conflict in dat de groei sterk zal treffen. Elk positief nieuws zullen de beurzen dus gunstig onthalen.”

Waar liggen de kansen in de huidige markt?

D.B.: "Het begin van het jaar was gunstig voor onze portefeuilles, met een positionering die gunstig was voor de normalisering van het monetaire beleid, met lage duration in obligaties; en cyclische en financiële waarden in aandelen. Het lijkt ons nu te laat om in onze portefeuilles nog meer de kaarten te spelen van Amerikaanse aandelen, en wij zijn nu meer geneigd om onze blootstelling aan de Europese markten te verhogen, waar het herstelpotentieel veel groter is. We hebben echter nog geen positie ingenomen.”