Navbar logo new
T. Rowe Price: Lukt het de Fed een recessie te vermijden - twee risicoscenario’s
Calendar18 Mar 2022
Thema: Macro
Fondshuis: T. Rowe Price

  • De Fed zal de verkrappingscyclus sneller laten verlopen dan de vorige na de financiële crisis. T. Rowe Price ziet twee mogelijke risicoscenario’s.
  • De Fed blijft zich richten op het terugdringen van de hoge inflatie, wat alleen kan worden bereikt door de verhitte arbeidsmarkt te laten afkoelen en de financiële omstandigheden aan te scherpen.
  • De Fed zal de rente in 2022 waarschijnlijk zeven keer verhogen, maar een verkrapping tegen de achtergrond van een mogelijke groeivertraging van de wereldeconomie verhoogt het recessierisico.

    Moeilijke balanceeract van de Fed

    Een krapper monetair beleid is volgens Blerina Uruci, econoom bij T. Rowe Price, nodig om tegenwicht te bieden aan de hoge inflatie en een verhitte arbeidsmarkt. De wereldwijde grondstoffenprijzen zijn snel gestegen en de geopolitieke spanningen dreigen de supply chains verder onder druk te zetten. Beide houden opwaartse risico's in voor de inflatievooruitzichten. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de sancties die daarop volgden, hebben ook gewogen op de financiële omstandigheden en tot aanzienlijke marktvolatiliteit geleid; zij vormen dan ook een nieuwe tegenwind voor de groei. Hoewel de Amerikaanse economie beter beschermd is tegen deze risico's dan andere ontwikkelde markten, kan zij niet in een vacuüm opereren en zal ook zij waarschijnlijk worden getroffen als de wereldwijde vraag vertraagt, wat Powell tijdens de FOMC-persconferentie woensdag erkende.

    Per saldo denkt Uruci dat de Amerikaanse economie dit jaar waarschijnlijk meer opwaartse risico's voor de inflatie dan neerwaartse risico's voor de groei zal kennen. Dit zou voor de beleidsmakers van de Fed aanleiding zijn om vast te houden aan een verkrappende koers en regelmatige renteverhogingen, tenzij de groei of de inflatie sterk dalen.

    Basisscenario: ordelijke exit uit accommoderend beleid

    Het basisscenario van T. Rowe Price is dat de Amerikaanse economie waarschijnlijk op ordelijke wijze uit het huidige accommoderende beleid zal stappen en een recessie zal vermijden. De Fed zal wel geduld moeten hebben om de inflatie terug te dringen. Volgens Uruci zal een inflatie van 2,0% - het streefcijfer van de Fed - waarschijnlijk pas eind 2023 binnen bereik liggen.

    Twee mogelijke scenario's met beleidsrisico's

    Urici ziet twee potentiële beleidsrisicoscenario's voor de Fed. In het eerste scenario ontglipt de centrale bank een zachte economische landing. De Fed heeft gewacht met verkrappen tot de inflatie al hoog was en zal de rente misschien sneller moeten verhogen dan consistent zou zijn met slechts een matige vertraging van de vraag en een verzwakking van de arbeidsmarkt. De zwakke vraag in Europa (en wereldwijd) als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou dit risico nog vergroten.

    In het tweede beleidsrisicoscenario kunnen de verhitte arbeidsmarkt, de sterke consumentenvraag en de talrijke schokken aan de aanbodzijde die de inflatie hebben opgedreven, tot een stijging van de inflatieverwachtingen leiden. Recente gegevens uit consumentenenquêtes wijzen erop dat de inflatieverwachtingen op lange termijn goed verankerd blijven, maar dat de verwachtingen op korte termijn aanzienlijk zijn gestegen. Zonder een sterk verkrappend monetair beleid kunnen ook de inflatieverwachtingen op langere termijn stijgen, met als gevolg dat de hogere inflatie zich in de economie verankert.