Navbar logo new
abrdn versterkt duurzaamheidsaanbod met nieuwe Sustainability Group
Calendar24 Mar 2022
Thema: ESG

abrdn tilt zijn aanpak van duurzaam beleggen naar een nog hoger plan met de benoeming van een Chief Sustainability Officer en een nieuw duurzaamheidsteam, de ‘Sustainabilty Group’.

Het nieuwe beleggingsteam ondersteunt het beleggingsproces van abrdn met expertise en inzichten op het terrein van duurzaamheid. Tevens ontwikkelt het werkwijzen en standaarden, ondersteunt de ontwikkeling van beleggingsproducten en rapportage aan klanten.

Amanda Young, voorheen Global Head of Responsible Investment, is de Chief Sustainability Officer en geeft in deze rol leiding aan de duurzaamheidsstrategie van abrdn. Ze heeft ook zitting in de Investment Vector Executive voor beleggingen en waarborgt daar dat duurzaamheid centraal staat en dat wordt tegemoetgekomen aan de behoeften van klanten en aan regelgeving wordt voldaan. Zij rapporteert aan beleggings-ceo’s Chris Demetriou (UK, EMEA & Americas) en René Buehlmann (APAC).

Amanda Young heeft per 1 april de volgende mensen benoemd in de nieuwe Sustainablity Group:

Danielle Welsh-Rose – Head of Sustainability APAC and Head of Sustainability Specialists Naast Head of Sustainability APAC is Welsh-Rose verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van het aanbod van abrdn om aan de huidige en toekomstige vraag te voldoen. Ook zorgt ze voor de ontwikkeling van abrdn's duurzaamheidsopleiding Grow Sustainably. Welsh-Rose maakt deel uit van het Executive Leadership Team in APAC. Hiervoor was ze ESG Investment Director (APAC). Mike Everett - Head of Active Ownership Everett heeft de leiding over het Active Ownership team van abrdn dat samenwerkt met teams binnen de beleggingsvector om ervoor te zorgen dat active ownership, engagement en de activiteiten als het gaat om stemmen hun centrale rol blijven houden in het beleggingsproces. Zijn vorige functie was Head of Stewardship.

Eva Cairns - Head of Sustainability Insights and Climate Strategy
Het team van Cairns geeft leiding aan duurzaamheidsonderzoek, klimaatstrategie en thought leadership op het gebied van beleggingen. Het zorgt ervoor dat de research van het team steeds betrokken wordt in duurzaamheidsstandaarden, innovatie en klantpropositie. Het team werkt samen met het abrdn Research Institute en met de onderzoekers van de beleggingsteams. Hiervoor was Cairns Head of Climate Change Strategy.

Dan Grandage - Head of Sustainable Investing
Grandage is verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke benadering van duurzaam beleggen bij abrdn. Hierbij valt te denken aan het vaststellen van duurzaamheidsnormen en het opbouwen van beleggingskaders. ESG-integratie blijft een kernonderdeel van het beleggingsproces. Grandage was hiervoor Head of ESG, Real Assets, waarop hij nog steeds toezicht houdt.

Amanda Young: "Aangezien de verwachtingen van klanten zich steeds meer richten op ESG is het belangrijk dat abrdn zich als actieve vermogensbeheerder blijft ontwikkelen om oplossingen te bieden die hieraan voldoen. De Sustainability Group vormt hierin een centraal onderdeel."

"De Sustainability Group coördineert en legt de visie en normen van abrdn vast op het gebied van duurzaamheid, waaronder klimaatverandering, corporate governance, stemmen en actief aandeelhouderschap, om de beleggingsteams te ondersteunen bij de uitvoering van een samenhangende strategie voor integratie en engagement op ESG-gebied."

Het SICAV-productassortiment van abrdn maakt eveneens deel uit van zijn evolutie op het gebied van duurzaam beleggen. 24 SICAV-fondsen vallen vanaf april onder artikel 8 onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Het gaat om 18 aandelenfondsen en 6 vastrentende fondsen. Deze fondsconversies betekenen meer dan een verdubbeling van de huidige aan verantwoord beleggen gerelateerde AUM van SICAV's van circa € 16 miljard*. Dit is de eerste fase van verschillende geplande conversies die in de loop van 2022 plaatsvinden.

De omzettingen vormen een verdere versterking van het duurzame beleggingsproces van abrdn. Het geactualiseerde kader omvat een formele verbreding van het screeningproces en het verwijderen van slecht beoordeelde ESG-bedrijven uit de beleggingen. Elk fonds omvat specifieke ESG-doelstellingen en een lagere CO2-intensiteit dan zijn benchmark.

abrdn voldeed in maart 2021 aan de vereisten van SFDR-niveau 1 toen het procedures introduceerde om elk van zijn fondsen en mandaten te classificeren als artikel 6, 8 of 9; evenals openbaarmakingen over duurzaamheidsrisico's op entiteits- en productniveau en precontractuele documentatie-updates.

"Bij abrdn integreren we ESG-overwegingen in elke fase van ons beleggingsproces en werken we nauw samen met bedrijven, klanten en toezichthouders om de wereld om ons heen te helpen vormgeven. De vraag van klanten naar duurzame beleggingsproducten ontwikkelt zich snel en de SFDR-classificatie van de EU die vorig jaar van kracht werd, helpt de sector om meer transparantie te bieden aan beleggers. Hierdoor kunnen zij beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen nemen over waar ze hun kapitaal aan kunnen toewijzen en positieve veranderingen voor mensen en onze planeet helpen stimuleren", aldus Devan Kaloo, Global Head of Public Markets bij abrdn.