Navbar logo new
DWS: Winstverwachtingen bedrijven gaan verslechteren, met name in Europa
Calendar11 Apr 2022
Thema: Macro
Fondshuis: DWS

Met het toenemende aantal berichten over Russische oorlogsmisdaden en al het menselijk leed dat dit meebrengt is de potentiële impact van Poetins oorlog op bedrijfsresultaten duidelijk van minder groot belang, aldus vermogensbeheerder DWS. Vooralsnog ziet DWS wel dat de donkerste scenario’s voor de resultaten die eind februari en maart werden gevreesd niet zijn uitgekomen en dat de winstverwachtingen goed blijven liggen, al zal dat laatste niet lang zo blijven, zegt DWS.

De aandelenindices herstellen en de winstverwachtingen blijven tot nu toe veerkrachtig. Dit is extra opmerkelijk omdat daarmee ook wordt afgeweken van de gebruikelijke seizoenspatronen, aldus DWS.

In een gemiddeld jaar zijn de winstprognoses in januari meestal iets te optimistisch. Deze worden dan naar beneden bijgesteld, waarna de verwachtingen gedurende het jaar stabiliseren. Maar de huidige prognoses voor bedrijven in de S&P 500 voor 2022 en 2023 staan op hetzelfde niveau als afgelopen december. Voor de Stoxx Europe 600 zijn de winstverwachtingen gestegen en als wie in de Chart van de Week naar de MSCI World index kijkt, krijgt de indruk dat er helemaal niets opmerkelijks is gebeurd de afgelopen periode.

Winstverwachtingen bedrijven

Tot nu toe lijkt er dus weinig directe impact op het bedrijfsleven. De meest in het oog springende anekdotes gaan over problemen met de toeleveringsketen voor de elektronische bekabeling in auto’s waardoor fabrieken moesten sluiten omdat de voorraden opraakten. De meeste bedrijven hebben waarschijnlijk na de Russische invasie in Oekraïne in 2014 al de strategie aangepast. “Vanaf het begin leek de directe impact voor de meeste bedrijven in de MSCI World beheersbaar omdat hun lokale activiteiten in Rusland en Oekraïne beperkt zijn”, zegt Thomas Bucher, strateeg voor wereldwijde aandelen bij DWS.

De problemen dienen zich aan als de impact van de hogere grondstofprijzen van onder andere olie, gas, graan en kunstmest doorsijpelt en de vraag rijst of bedrijven de hogere kosten kunnen doorberekenen aan de consumenten. Als ze dat kunnen, zal dat weer resulteren in hogere looneisen en wellicht een reactie van monetaire beleidsmakers. “De impact blijft in het eerste kwartaal nog beperkt, maar we verwachten dat de bedrijfsprognoses later dit jaar naar beneden worden bijgesteld, waarbij dit meer zal gebeuren in Europa dan in de VS”, aldus Bucher.