Navbar logo new
De comeback van de farmaceutische sector
Calendar22 Apr 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Door Régis Bégué, Associé-Gérant, Responsable de la gestion et de la recherche actions, Lazard Frères Gestion

R%c3%a9gis b%c3%a9gu%c3%a9
Régis Bégué
Sinds begin 2022 presteert de Europese farmaceutische sector (Stoxx Europe Total Market Pharmaceuticals) veel beter dan het marktgemiddelde (Stoxx Europe Total Market).

Nadat de farmaceutische sector in het eerste kwartaal van 2020 (gezondheidscrisis) uitblonk door zijn veerkracht, kende hij tussen april 2020 en april 2021 een periode van aanzienlijke underperformance. Deze trend is nu duidelijk omgebogen.

. Secteur pharmacy

Onze analyse

Vorig jaar schreven we dat de farmaceutische sector zich in een paradoxale situatie bevond, met een aanzienlijke underperformance ondanks zijn vermogen om consequent nieuwe behandelingen te ontwikkelen. De beleggers schuwden farmaceutische bedrijven die weinig betrokken waren bij de ontwikkeling van Covid-vaccins, terwijl ze vreesden dat de meest betrokken bedrijven slechts gedeeltelijk zouden profiteren van hun succes door de opheffing van productieoctrooien.

De geleidelijke bezwering van de gezondheidscrisis, het conflict in Oekraïne, de terugkeer van hoge inflatie en het vooruitzicht van een stijgende rente zorgden voor een veranderde perceptie van de farmaceutische sector. De sector wordt nu gewaardeerd om zijn defensieve karakter in een onzekerder economisch klimaat. De beleggers houden dus meer rekening met de intrinsieke kwaliteiten van deze bedrijven en de sector krijgt geleidelijk aan weer een waardering die meer in overeenstemming is met zijn groei- en rentabiliteitsvooruitzichten.