Navbar logo new
Italiaanse banken keren de crisis de rug toe
Calendar02 May 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Door Sergio Gallo, analist-portefeuillebeheerder bij Lazard Frères Gestion

De Italiaanse economie profiteert van de stevige ondersteuning die ze krijgt via het Europese herstelplan "Next Generation EU". De banksector zal een sleutelrol spelen bij het verstrekken van bijkomende financiering om zo dit veelomvattende plan een multiplicatoreffect te geven. Dit volume-effect moet het elan versterken van de aantrekkende rente, de omzetting van deposito's in financiële beleggingen en de strikte kostenbeheersing na de pandemie. De Italiaanse banksector zal daardoor opnieuw winstgevender worden.

Sergio gallo
Sergio Gallo
Italië kende een economisch herstel van 6,5% in 2021, na een door de pandemie veroorzaakte recordrecessie van 8,9% in 2020. Volgens de laatste ramingen van de regering zal het herstel van de groei in 2022 (+3,1%) en in 2023 (+2,4%) aanhouden.

Ter vergelijking: in Italië is de groei sinds 20001 nooit boven de 2% uitgekomen. De Italiaanse economie profiteert van de ongekende steun van het EU-plan "Next Generation", waarvan de middelen grotendeels naar het herstelplan Piano Nazionale di Ripresa e Reslienza zullen gaan, voor een totaalbedrag van 192 miljard euro. Dit plan zal tot 2026 zes pijlers van de economie ondersteunen.

Bankfinanciering zorgt voor multiplicatoreffect

Samen met de budgettaire stimulans en de structurele hervormingen zullen de kredietinstellingen een sleutelrol spelen bij de ondersteuning van de Italiaanse gezinnen en bedrijven. Daardoor zouden de uitstaande leningen moeten toenemen en zou de verhouding leningen/deposito's weer kunnen stijgen.

In combinatie met de groei van de vergoedingen voor vermogensbeheer (omzetting van deposito's naar activa onder beheer) zou dit volume-effect moeten resulteren in een sterke groei van de netto bankinkomsten van de Italiaanse instellingen. De rendabiliteit zal waarschijnlijk nog sterker groeien dankzij een beter beheer van de kostenstructuur als gevolg van de pandemie, waardoor het operationele hefboomeffect zal toenemen.

Banken weer solide

Naast deze positieve vooruitzichten moeten we ook wijzen op een aanzienlijke daling van het volume aan onrendabele leningen van de Italiaanse banken in vergelijking met de piek in 2015.

Volgens ramingen van de Italiaanse Vereniging van Banken zal het aandeel van onrendabele leningen in de balans van Italiaanse banken naar verwachting op hetzelfde niveau blijven als vóór 2008.

Naast de verbeterde kredietkwaliteit heeft het gemiddelde CET1-kapitaal van de Italiaanse banken een recordhoogte bereikt, meer dan het dubbele ten opzichte van de crisis van 2008.

Consolidatie sector zet door en bemoedigende trends in ratings

De Italiaanse banksector ondergaat ook structurele veranderingen en neigt naar consolidatie (fusies en overnames). Na de overname van UBI Banca door Intesa Sanpaolo (2020) lijken andere projecten die al enkele jaren in behandeling waren, nu op het punt te staan werkelijkheid te worden.

Deze tendens is wenselijk: de Italiaanse bankmarkt is een van de minst geconcentreerde in de Europese Unie, met een overvloed aan instellingen die een verwaarloosbaar nationaal marktaandeel hebben.

Naast "horizontale" fusies zouden de Italiaanse banken ook aan "verticale" integratie kunnen doen door upstream (productie) of downstream (distributie) activiteiten in hun waardeketen op te nemen, zoals vermogensbeheer en verzekeringen. De consolidatie van gevestigde spelers in deze relatief gefragmenteerde marktsegmenten zou kunnen leiden tot het ontstaan van grote spelers met gediversifieerde inkomsten en een grotere territoriale integratie.

Ten slotte zou de Italiaanse banksector kunnen profiteren van een verbetering van de ratings die de ratingbureaus (Moody's, Fitch, S&P) aan elke instelling toekennen.

Impact voor beleggers

Italië behoort tot de Europese landen met de zwaarste schuldenlast en staat dus nog steeds voor structurele uitdagingen. De politieke instabiliteit belemmert de zichtbaarheid, als gevolg van de diepgewortelde aanwezigheid van anti-establishmentpartijen.

Niettemin is Italië aan een constructieve periode begonnen die gunstig is voor de groei, dankzij de massale steunmaatregelen die de EU tot 2026 inzet en die de weg vrijmaken voor een gunstiger klimaat dan in het vorige decennium. Bezuinigingen maken plaats voor economische stimulansen.

Tegelijkertijd hebben de saneringsinspanningen van de afgelopen jaren vruchten afgeworpen. De Italiaanse banken zijn er immers in geslaagd zich te ontdoen van het overgrote deel van hun onrendabele leningen en hebben solide kapitaalbuffers opgebouwd.

De winstgevendheid van de sector kan de komende jaren dan ook sterk verbeteren.

Hoewel het land sinds de grote financiële crisis een slecht imago had, zijn de meeste indicatoren nu bemoedigend positief.

Voor beleggers zijn de door Italiaanse banken uitgegeven effecten dan ook zeer aantrekkelijk, vooral in het segment van de achtergestelde schulden. Zorgvuldige marktwaarnemers, die in staat zijn de intrinsieke kwaliteiten van financiële instellingen te identificeren, zullen inderdaad in staat zijn om uitstekende beleggingskansen in deze categorie te identificeren.