Navbar logo new
De torenhoge Euribor
Calendar08 May 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

De Euribor op 12 maanden weerspiegelt de verwachtingen van de banken inzake de depositorente van de ECB

Door François Lavier, Head of Subordinated Financial Debt strategies, Lazard Frères Gestion

Sinds begin 2022 is de Euribor op 12 maanden met 72 basispunten gestegen, van -0,50% tot +0,22%. Daarmee heeft de rente opnieuw zijn hoogste niveau bereikt sinds maart 2015, de periode die overeenstemt met de lancering van de eerste kwantitatieve versoepeling door de ECB.

Ter herinnering, de Euribor is een van de belangrijkste referenties van de Europese geldmarkt. Het is het rentetarief waartegen banken elkaar binnen de eurozone leningen kunnen verstrekken.

Euribor rente

De 12-maands Euribor weerspiegelt de verwachtingen van de banken met betrekking tot de depositorente van de ECB, die momenteel vastligt op -0,50%. Tot eind 2021 verwachtte de markt dat de ECB de rente in de komende 12 maanden niet zou verhogen. Voor de banksector is deze wijziging van de verwachtingen goed nieuws.

Volgens onderzoek van Morgan Stanley zou een verhoging van de kortetermijnrente met slechts 50 basispunten de inkomsten van de banken in de eurozone in 2023 met gemiddeld 2,5% en hun winsten met 8,7% doen stijgen.

Deze positieve bijdrage tot de winst zou vooral voor de Spaanse binnenlandse banken aanzienlijk zijn: hun omzet zou in 2023 met +7% tot +11% stijgen en hun winst met +18% tot +33%. Gezien het huidige niveau van de 12-maands Euribor mag men dus al in 2022 een positief effect voor de banksector verwachten.