Navbar logo new
UBS AM: Beleggen in aandelen nu nergens aantrekkelijk
Calendar09 May 2022
Fondshuis: UBS

Aandelen boeten in aan populariteit ten gunste van obligaties en andere vormen van schuld. Dit komt door de gestaag opgelopen inflatie en hogere koersen. Op korte termijn betekent dit voor beleggers dat zij rekening moeten houden met een brede waaier aan mogelijke scenario’s. Dit stelt Evan Brown, hoofdstrateeg van UBS Asset Management in de Marcro Monthly van mei. “We gaan over van een klimaat van "piekinflatie" naar "hogere trendinflatie"

Het beleggen in aandelen is nergens ter wereld echt aanlokkelijk, vindt Brown. “De risicopremie voor aandelen is in de laatste tien jaar nog niet zo laag geweest. Dat betekent dat beleggers niet voldoende worden gecompenseerd voor plotselinge krimpende groei- of uit de hand lopende inflatie. Reden waarom het nu tijd is voor een pas op de plaats in plaats van onbesuisd een vlucht naar voren te nemen. Beleggers dienen diversificatie bovenaan hun prioriteitenlijstje te zetten en kapitaal toe te wijzen aan die assets die het meest opleveren qua risico-rendement. Want een inflatoire boom, stagflatie, plotselinge vrees dat de groei zal dalen, en zowel een gelijktijdige daling van bedrijfsactiviteiten en inflatie tot een niveau dat relatief dicht bij dat van de vorige cyclus ligt, zijn allemaal nog niet van tafel.”

Brown weet dat Goldilocks zich voorlopig wel even schuilhoudt en dat weten beleggers ook. Positieve scenario’s zijn volgens hem dan ook niet ingeprijsd. “Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is de inflatie niet toe te schrijven aan één bepaalde reden en is hoger opgeklommen dan men verwacht en ligt al geruime tijd boven de doelstelling. Het zal wel even duren voordat beleggers geloven dat die donkere wolken wel weer voorbijdrijven. Ten tweede kampen twee van 's werelds grootste economische regio's - de Europese Unie en China - met verschillende en aanzienlijke neerwaartse risico's die de goede economische vooruitzichten vertroebelen. Bovendien is de omvang van de gevolgen van die risico’s niet goed in te schatten.”

De topstrateeg verwacht dat de markt de komende weken wordt opgeschud door tegenstrijdige inflatieverhalen. “Daarom zijn we momenteel onderwogen in wereldwijde aandelen, hebben we neutrale posities in bedrijfs- en staatsobligaties en zijn we overwogen in grondstoffen. De zeer hoge koersen duiden erop dat de markt lagere groei of stagflatie uitsluit, maar dat is volgens mij te optimistisch gedacht.” Brown verwacht in de tweede helft van 2022 meer duidelijkheid over belangrijke macro-economische ontwikkelingen. “Dan weten we waarschijnlijk meer over de omvang van het Chinese economische steunpakket en de middelen die beschikbaar komen om die steun aan de economie daadwerkelijk te verlenen. Er is dan wellicht ook meer duidelijkheid of een mogelijk strakker monetair beleid helpt om de inflatie in toom te houden. En misschien weten we dan ook of er echt een eind komt aan de betrekkingen tussen Rusland en de rest van de wereld of dat het min of meer blijft zoals het nu is.”