Navbar logo new
State Street SPDR ETF: Een eiland in een zee van inflatie
Calendar17 May 2022
Thema: ETF
Fondshuis: State Street

  • Japanse aandelen hielden in de eerste vier maanden van 2022 relatief goed stand, omdat de scherpe daling van de Yen gunstig was voor cyclische, exportgerichte en vaak mondiaal opererende Japanse bedrijven, waardoor hun concurrentievermogen werd versterkt of hun winsten verbeterde.
  • Door de extreem lage inflatie kon de Bank of Japan zich afwachtend blijven opstellen, de rente laag houden en zo de toch al niet hoge aandelenwaarderingen ondersteunen. Tegelijkertijd bieden fiscale versoepelingen de reële economie een buffer tegen de gestegen grondstoffenprijzen.

    In de eerste vier maanden van 2022 hebben Japanse aandelen, uitgedrukt in JPY, bescherming geboden tegen de verslechterende geopolitieke en economische achtergrond, met een daling van 4,2% in vergelijking met een daling van 13% in de MSCI World (uitgedrukt in USD).

    Er zijn verschillende redenen voor deze relatief sterke prestatie. De hoofdoorzaak is de inflatie - of, om precies te zijn, het gebrek daaraan. Terwijl de consumentenprijzen overal ver boven de vijf procent stijgen, zal de inflatie in Japan (gemeten in CPI) volgens economen van State Street Global Advisors in 2022 gemiddeld ongeveer 2% bedragen.

    Door de lage consumenteninflatie hoeft de Japanse centrale bank niet in te grijpen in het rentebeleid, het kan daarmee een afwijkende koers varen ten opzichte van de ECB en de Fed. Het gevolg is dat rendementen over de hele curve extreem laag liggen: Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10-jaar bieden 0,22% rendement, wat veel minder is dan de 10-jaar Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds, die respectievelijk rendementen van 3% en 0,94% bieden.

    De lage rendementen bieden extra ondersteuning aan de toch al niet veeleisende waarderingen, met een koerswinstverhouding van 12,4, wat zich vertaalt in een royaal winstrendement van 8,1%. Ook het begrotingsbeleid biedt steun: eerder dit jaar werd een recordbegroting van JPY 107,6 biljoen (USD 936 miljard) goedgekeurd, waarbij extra uitgaven zijn gepland om de economische impact van stijgende grondstofprijzen voor de samenleving te beperken. De afwijkende monetaire beleidsaanpak van de Bank of Japan, vooral in vergelijking met die van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), heeft geleid tot een scherpe depreciatie van de JPY. USD/JPY passeerde in april de 130, het hoogste niveau in twintig jaar. Het behoeft geen betoog dat beleggers die besloten hun blootstelling aan de JPY af te dekken, veel beter af waren, want in USD uitgedrukt heeft de MSCI Japan tot nu toe 14,8% verloren.

    Interessant genoeg bleef de JPY stabiel toen de Fed de rente op 4 mei met 50 basispunten verhoogde, wat erop kan wijzen dat de renteverhogingen grotendeels in de valutakoers zijn ingeprijsd.

    Philippe Roset, hoofd van State Street SPDR ETF Noord Europa: “Wij verwachten dat een zwakke JPY voor de MSCI Japan meer goed dan slecht doet, aangezien 47% van de inkomsten (gewogen naar marktkapitalisatie) van de bedrijven in de index afkomstig is van buiten Japan. Hoewel de verhoogde grondstoffenprijzen tot op zekere hoogte op de inputkosten wegen, verbetert een zwakke munt het concurrentievermogen van internationaal georiënteerde bedrijven. Met name bedrijven die gebruik maken van in USD uitgedrukte contracten zijn sterk gepositioneerd en profiteren al van de omzet, terwijl wereldwijd actieve bedrijven die een deel van hun inkomsten genereren en kosten dragen in vreemde valuta, profiteren van de repatriëring van winst wanneer deze wordt omgerekend naar JPY.”