Navbar logo new
Interview van de maand: David Mellul (Varenne Capital Partners)
Calendar17 May 2022

David mellul varenne capital partners

Ondanks een moeilijke start van het jaar benadrukt David Mellul dat de geïmplementeerde strategieën in de fondsen van Varenne Capital Partners het mogelijk moeten maken om in de komende maanden gunstige prestaties te behalen.

Varenne Capital Partners heeft de afgelopen twee jaar veel succes geboekt met haar beleggingsfondsen onder Belgische investeerders. We hadden onlangs de gelegenheid David Mellul (algemeen directeur) te ontmoeten tijdens zijn recente bezoek aan Brussel.

Wat is de originaliteit van het beheerproces bij Varenne Capital Partners?

David Mellul: “"De eerste as waarop wij waarde trachten toe te voegen, is door middel van beheer op basis van vier gelijktijdige en complementaire prestatiedrijvers die voor al onze fondsen gelden; de verschillen tussen de verschillende producten worden gekenmerkt door de mate van blootstelling aan de Long Equity-pocket en het aantal effecten dat in de portefeuilles wordt aangehouden. Een andere as is de specialisatie van onze beheerteams per strategie, waardoor wij originele investeringsideeën kunnen uitwerken. De zoektocht naar opportuniteiten en de opvolging van posities gebeurt intern, en wij maken geen gebruik van Sell Side research van brokers. Een belangrijk as voor toegevoegde waarde is het gebruik van technologie. Het IT-team is het op één na grootste in ons bedrijf, na het beheerteam. Ten slotte is ons team uiterst stabiel, met slechts twee directieleden die vertrokken zijn sinds de oprichting van de onderneming”.

Kunt u de vier strategieën beschrijven die in uw fondsen worden gebruikt?

D.M.: "De eerste is de Long Equity-strategie, die erop gericht is te beleggen in kwaliteitsbedrijven (instapdrempel, lage schuldenlast, enz.) tegen een aanzienlijke korting (ten minste 50% ten opzichte van onze schatting van de intrinsieke waarde). Wij gebruiken verschillende filters om ons beleggingsuniversum te beperken en wij maken gebruik van eigen instrumenten, zoals bijvoorbeeld een database met de transacties van beheerders in het kapitaal van hun onderneming in meer dan 60 landen, om abnormaal aan- en verkoopgedrag op te sporen."

En de drie andere?

D.M.: "De volgende twee zijn decorrelatiestrategieën zoals Short Equity, die wij in meer of mindere mate activeren afhankelijk van de marktomstandigheden, en waarbij wij shortposities innemen op bedrijven die in financiële moeilijkheden zullen komen. De derde is Merger Arbitrage, waarbij wij posities innemen in aangekondigde externe en niet-vijandige groeioperaties, wanneer er verschillen zijn tussen de aangekondigde prijs voor de operatie en de waarde van het aandeel. Tot slot, Tail Risk Hedging om de resterende risico's van de Long Equity aandelenportefeuille af te dekken tegen scenario's die onze beleggingsthese over de bedrijven in de portefeuille zouden kunnen ondermijnen."

Wat is het evenwicht tussen de vier strategieën?

D.M.: "De basis van ons beheer is de Long Equity portefeuille, die tot doel heeft prestaties op lange termijn te genereren. De centrale gedachte van ons beheer is dat wij onze overtuigingen niet willen laten varen wanneer de marktomstandigheden ongunstig zijn, en dat wij de omvang van onze Long Equity-portefeuille niet willen inkrimpen met het risico de opleving van de markt te missen. Wij willen kansen van risico's scheiden met strategieën die over het algemeen positief zullen presteren in haussemarkten, terwijl de andere zijn ontworpen om beter te reageren wanneer de markten corrigeren. Deze combinatie van vier strategieën lijkt ons het beste antwoord om alle marktomstandigheden te doorstaan, en daarom hebben wij ze in al onze fondsen opgenomen.”

Uw portefeuilles hebben begin 2022 echter klappen gekregen. Wat is uw analyse van de huidige situatie?

D.M.: "Het klopt dat het begin van het jaar bijzonder moeilijk was, met een Value stijl en aandelen van lage kwaliteit die het beter deden dan de groeiaandelen van goede kwaliteit in onze fondsen. Onze shortposities hebben niet gepresteerd omdat zij gepositioneerd waren in aandelen van lage kwaliteit die niet door de markt werden beïnvloed. Tegelijkertijd was de daling niet voldoende om de beschermingen in werking te laten treden en hun rol ten volle te laten spelen. Er is echter geen reden om onze aanpak te wijzigen en wij blijven optimistisch dat de verschillende strategieën in de komende maanden goede resultaten zullen opleveren."

Hoe hebt u uw Long Equity-portefeuille aangepast?

D.M.: "Over het geheel genomen hebben wij van de laatste maanden geprofiteerd om de kwaliteit van de voorraden in deze portefeuille te verhogen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een arbitrage gemaakt in halfgeleiders door LAM Research te verkopen om KLA te kopen. In het segment sportuitrusting hebben wij een positie genomen in Nike na de scherpe koersdaling en hebben wij JD Sports versterkt, dat een sterke bedrijfsgroei blijft vertonen. Ten slotte hebben wij ook onze positie in EssilorLuxottica opgewaardeerd, dat na de overname van GrandVision nu volledig verticaal geïntegreerd is en in staat is aanzienlijke synergieën te genereren en zijn verkoopprijzen te bepalen. Voor het overige blijven wij ervan overtuigd dat groepen als Novo Nordisk of Alphabet op lange termijn aanzienlijke prestaties kunnen neerzetten."

En voor de andere strategieën?

D.M.: "Wij hebben in de eerste maanden van het jaar veel lijnen geopend. Voor Short Equity denken wij dat het huidige klimaat een goede zaak is. De normalisering van de obligatierente zal in de komende 12 tot 18 maanden veel bedrijven met een hoge schuldenlast in financiële moeilijkheden brengen, en dat zal in dit segment heel wat kansen creëren. In Merger Arbitrage hebben wij een aantal lijnen opgezet op aangekondigde deals, voornamelijk in Amerikaanse aandelen. Wij verwachten dat deze lijnen in het tweede kwartaal van 2022 positieve resultaten zullen opleveren.”