Navbar logo new
Interview van de maand: Adrien Bommelaer (La Financière de l'Echiquier)
Calendar02 Jun 2022

”Kies voor kwaliteit op lange termijn”

Bij langetermijnbeleggingen moet je vooral kijken of een bedrijf zijn winstmarge in stand kan houden. Kwaliteitswaarden zullen weer op de voorgrond treden.

Adriaen bommelaer
Adrien Bommelaer

Bommelaer is een van de meest gerenommeerde beheerders bij La Financière de l'Echiquier. Hij werd in 2017 hoofd van Echiquier Major SRI Growth Europe, en beheert ook twee impactfondsen van de in Parijs gevestigde fondsbeheerder: Echiquier Positive Impact Europe en Echiquier Climate & Biodiversity Impact Europe. De activa onder beheer van deze drie fondsen bedragen meer dan 1,2 miljard euro.

Hoe kijkt u aan tegen de huidige risico's op de markten?

Adrien Bommelaer: "Op korte termijn is het grootste pijnpunt het effect van de inflatie en de stijgende rentevoeten op de consumptie van de huishoudens. Voorlopig houden de markten rekening met zowat tien renteverhogingen in de VS, met een grote kans dat we in de tweede helft van het jaar of in 2023 in een recessie terechtkomen. Binnen onze verschillende strategieën, die eerder gericht zijn op groei en kwaliteit, hebben wij echter niet veel veranderingen aangebracht omdat wij al zwaar belegd zijn in bedrijven die volgens ons hun winstmarges in stand kunnen houden.”

En voor de lange termijn?

A.B.: "Er vindt een regimeverandering plaats na een periode van monetaire versoepeling die vooral de waarderingen van verlieslatende technologiebedrijven heeft opgeblazen. Sinds de tweede helft van 2021 bevindt de markt zich in een klimaat van structureel hogere inflatie, waarbij de rente niet meer zal terugvallen tot de niveaus die tussen 2009 en 2018 zijn bereikt. Wij denken dan ook dat de markt steeds meer een onderscheid zal maken tussen bedrijven die hun marges en kasstromen kunnen verdedigen en degene die dat niet kunnen. De jongste maanden hebben wij in onze strategieën eerder ingezet op kwaliteitsbedrijven en ultrasnel groeiende bedrijven afgebouwd (e-commerce, internet, software)1.”

Hoe is het Echiquier Major SRI Growth fonds, dat u sinds 2017 beheert, samengesteld?

A.B.: "Wij hebben ongeveer dertig aandelen in portefeuille, verdeeld over drie grote segmenten. Het eerste segment richt zich op zichtbare groeibedrijven, waarvan wij de weging de afgelopen maanden hebben verhoogd van 60% tot 72% van de activa onder beheer. Het tweede segment (ongeveer 17% van de activa onder beheer) investeert in cyclische bedrijven, terwijl het derde segment is blootgesteld aan snelgroeiende aandelen, waarvan de weging werd verlaagd van 15% tot 10% van het beheerde vermogen. Wij hebben twee technologieaandelen verkocht en twee nieuwe posities ingenomen in bedrijven met een meer voorspelbare winstgroei, zoals Novozymes en Universal Music2.”

Zijn er sectoren waarin u niet belegt?

A.B.: "Ten eerste kunnen wij niet beleggen in een aantal sectoren omwille van duurzaamheidsbeperkingen en regelgevende eisen, zoals alcohol, tabak, wapens of fossiele brandstoffen. Dan zijn er nog diverse sectoren waarin we structureel onderwogen zijn, omdat wij moeilijk bedrijven kunnen vinden die voldoen aan onze normen van voorspelbare winstgroei, zoals het bankwezen en de telecomsector. 2020 is lastiger begonnen voor onze strategieën, juist omdat de markten zich concentreerden op sectoren waarin we niet kunnen beleggen, zoals banken of energie. Maar ik blijf ervan overtuigd dat kwaliteitsaandelen weer op de voorgrond zullen treden en dat wij trouw moeten blijven aan onze beleggingsfilosofie.”

Wat zijn uw voornaamste sectorposities?

A.B.: "Onze portefeuilles zijn overwogen in sectoren als technologie, gezondheidszorg, industrie en consumptiebedrijven. In de impactfondsen3 zal duurzame consumptie eveneens onderwogen zijn, terwijl die sector wel aanwezig is in onze SRI-strategie, die in grote Europese groeiaandelen belegt, met enkele uitzonderingen zoals L'Oréal of Adidas. Beide ondernemingen leveren inderdaad aanzienlijke inspanningen om te verduurzamen, met name ten aanzien van al hun leveranciers. Wij geloven dat zij de rest van de sector op sleeptouw zullen nemen.”

Hoe zit het met de energiesector?

A.B.: "Wij beleggen in hernieuwbare-energieproducenten, goed voor een directe blootstelling van ongeveer 7% van de activa onder beheer op dit moment met namen als Orsted, EDP Renovàveis of Voltalia. We hebben onze blootstelling opgetrokken na de inval in Oekraïne. Volgens ons zou de waardering van deze groepen de komende jaren stand moeten houden in een aanhoudend moeilijke geopolitieke context, waarbij bedrijven hun afhankelijkheid van de aardgasprijzen willen afbouwen en willen inzetten op niet-fossiele brandstoffen. De tarieven van de contracten tussen de ondernemingen en de producenten van duurzame energie zullen in de toekomst hoger worden onderhandeld.”

Wat is de grootste weging in uw portefeuille?

A.B.: "Novo Nordisk is ons belangrijkste gewicht. Het Deense concern is van oudsher marktleider op het gebied van insuline, een segment waarin het een aanzienlijk marktaandeel heeft door patiënten gebruiksvriendelijke oplossingen aan te bieden. Maar het is vooral dankzij de vooruitgang op het gebied van obesitas dat wij geloven dat de groep over een reëel potentieel beschikt om zijn groei in de komende jaren te versnellen. Dit is een nog grotere populatie dan diabetici, voor wie er momenteel geen alternatief bestaat dan Wegovy, waarvoor het bedrijf onlangs in de VS een commerciële vergunning heeft gekregen.”

1 De in het document geuite meningen komen overeen met de LFDE-marktverwachtingen op het tijdstip van publicatie. Zij kunnen veranderen naargelang de marktomstandigheden en LFDE kan hiervoor op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld.
2 De vermelde posities worden als voorbeeld gegeven. Noch hun aanwezigheid in de beheerde portefeuilles, noch hun rendement is gegarandeerd. Sommige van de beschreven gegevens over het beleggingsproces houden geen verbintenis in van de beheervennootschap en zijn niet opgenomen in de reglementaire documentatie van het fonds. De portefeuillesamenstelling is geen beperking van het prospectus en kan mettertijd evolueren.
3 De aandacht van de belegger wordt gevestigd op het feit dat zijn belegging in het compartiment geen directe impact heeft op het milieu en de maatschappij, maar dat het compartiment ernaar streeft om bedrijven te selecteren en erin te beleggen die voldoen aan specifieke criteria die in de beheerstrategie zijn vastgelegd.