Navbar logo new
Digitale revolutie creëert kansen in de gezondheidszorg
Calendar07 Jun 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Door Ryan Hutchinson, Portfolio Manager/Analyst van de Lazard Digital Health Strategy, Lazard Asset Management

De gezondheidszorg is qua digitale vooruitgang achtergebleven bij sectoren als de communicatiesector, de financiëledienstverlening en de sector van de consumentenproducten, omdat zij historisch gezien gebukt gaan onder een strenge regelgeving en een inherent conservatieve mentaliteit. Maar het tij is aan het keren.

De belofte van digitale geneeskunde is een gezondheidszorgsysteem te creëren dat meer gedemocratiseerd, meer gepersonaliseerd, meer op preventie gericht en meer gedecentraliseerd is. De hoop is dat dit alles niet alleen leidt tot een langer en gezonder leven, maar ook tot disruptieve innovatie die een beleggingskans op lange termijn creëert die te vergelijken is met de revolutie in de halfgeleiders.

Hier zijn enkele gebieden waarop beleggers volgens ons goed moeten opletten.

1. Gezondheidszorg Big Data

Gegevens drijven digitale toepassingen aan, waarbij algoritmen worden aangeleerd zodat zij patronen kunnen ontdekken die het menselijk begrip te boven gaan. De ontdekking van geneesmiddelen is een van de segmenten waar big data waarschijnlijk voor verstoring zullen zorgen (zie figuur 3). In plaats van moeizame trial-and-error-projecten om verbindingen te vinden die bescherming bieden tegen ziekten of deze op een veilige en doeltreffende manier behandelen, kunnen onderzoekers met behulp van computationele biologie potentiële winnaars testen, net zoals een vliegtuigbouwkundig ingenieur een vlucht zou kunnen simuleren. Wij denken dat de gevolgen voor traditionele farmaceutische bedrijven die zich niet aanpassen, enorm zullen zijn.

Gezondheidsgegevens worden ook steeds meer geconsumeerd, wat tot interessante resultaten kan leiden. Apple startte bijvoorbeeld een onderzoek om na te gaan of het hartritmestoornissen kon opsporen bij dragers van een Apple Watch en meldde al snel honderdduizenden gebruikers aan.

2. Geavanceerde diagnostiek

Elk jaar gaat slechts 5% van de wereldwijde uitgaven voor gezondheidszorg naar preventie, de rest wordt besteed aan behandeling. Ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek van de volgende generatie, niet-invasieve tests en vroegtijdige interventie die door nieuwe technologieën mogelijk worden gemaakt, zullen waarschijnlijk leiden tot een drastische verschuiving in de richting van preventieve zorg en vroegtijdige diagnose, die op hun beurt leiden tot een vroegere en mogelijk minder invasieve of zelfs niet-invasieve behandeling.

Wij denken dat een paradigmaverschuiving naar preventie het potentieel heeft om een bestedingskans van meerdere biljoenen dollar te creëren voor disruptieve bedrijven wereldwijd, waaronder farmaceutische nieuwkomers, verzekeringsmaatschappijen en zelfs techbedrijven.

3. Doelgerichte therapieën

Gepersonaliseerde geneeskunde, waarbij gebruik wordt gemaakt van de genetische of biomarkerinformatie van een persoon om beslissingen inzake gezondheid en behandeling te onderbouwen, zal naar verwachting met rasse schreden vooruitgaan. Toepassingen in de gepersonaliseerde geneeskunde zijn onder meer het afstemmen van geneesmiddelen op specifieke personen en het geven van de mogelijkheid aan onderzoekers om rechtstreeks DNA te wijzigen.

We hebben ook recente vooruitgang gezien op het gebied van immunotherapieën zoals CAR-T-therapie, die de belofte inhoudt van een mogelijke genezing, of "blijvende remissie", voor leukemie via chimere antigeenreceptoren. Een ander instrument, CRISPR, stelt onderzoekers in staat reeksen DNA te bewerken en genfuncties te wijzigen, waardoor defecten kunnen worden gecorrigeerd en ziekten zoals sikkelcelanemie kunnen worden behandeld.

Bedrijven die deze gerichte therapieën ontwikkelen en nieuwe geneesmiddelenmodaliteiten ontwikkelen, staan in de schijnwerpers. Ontdekkingen op gebieden als genomontage, biologische geneesmiddelen, celtherapieën en digitale therapieën zijn goed geplaatst om het farmaceutische landschap te veranderen. Wij verwachten dat bij klinische proeven rekening zal worden gehouden met reële gegevens en genomische verschillen tussen ziekten en populaties. En wij verwachten dat de ontwikkeling van productpijplijnen voor geneesmiddelen van de volgende generatie en nieuwe chemische modaliteiten moeilijker en complexer zal worden naarmate zij rijper worden, maar ook doeltreffender en succesvoller.

Dit zou de opkomst van nieuwe industriële kampioenen moeten ondersteunen en strategische denkers in staat moeten stellen het speelveld van unieke investeringsmogelijkheden uit te breiden.

4. Beter ouder worden

De meeste huidige demografische modellen gaan ervan uit dat de levensverwachting van de mens zal stabiliseren, maar wij geloven dat vooruitgang in onder meer de synthetische biologie, regeneratieve geneeskunde, kankervaccins en genbewerking de levensduur zullen verlengen en een gezondere, actievere bevolking zullen creëren. Zelfs een geringe toename van de levensverwachting, verspreid over miljarden mensen in de wereld, leidt tot honderden miljoenen extra jaren van leven en honderden miljoenen extra jaren van consumptie. Hierdoor kan ook een sterke vraag ontstaan naar grote categorieën producten en diensten die verband houden met het beheersen van chronische aandoeningen en het mogelijk maken van een gezonde en actievere levensstijl voor een vergrijzende bevolking.

Voordeel halen uit ontwrichting van de industrie

Digitale innovatie vindt plaats op het kruispunt van gezondheidszorg, technologie en de consumentensector. Wat vroeger als belemmeringen voor de toegang tot de gezondheidszorg werden beschouwd - omvang, marktmacht en kosten - zijn door de digitalisering en de toegang tot informatie minder indrukwekkend geworden. Deze nieuwe omgeving zal het speelveld voor vernieuwers effenen en tegelijk de oude spelers uitdagen om zich opnieuw uit te vinden.

En er is geen tekort aan nieuwe mogelijkheden nu beleggers, waaronder durfkapitalisten, de digitale revolutie blijven financieren. In 2021 haalden risicokapitaalbedrijven een recordbedrag van 57 miljard dollar op, verdeeld over bijna 3000 deals in de digitale gezondheidszorg.

Om in te stappen in wat wel eens een meerjarige megatrend zou kunnen worden, moeten we volgens ons afstappen van de traditionele benadering van investeringen in de gezondheidszorg en overstappen op een benadering die gebruikmaakt van menselijke ervaring, gegevens en datawetenschap om de beste kansen in alle sectoren en industrieën te selecteren.

Hoewel dit positieve momentum kan worden geremd door tegenslagen (mislukte klinische tests, wisselende voortgang, nieuwe regelgeving, problemen met de acceptatie door consumenten en privacykwesties), zal de digitale vooruitgang in de gezondheidszorg zich blijven voortzetten. In het komende decennium verwachten wij dat zowel beleggers als patiënten van de mogelijkheden en de vooruitgang zullen profiteren.