Navbar logo new
Capital Group: Wereldwijd beleggen geeft beleggers meer keuze
Calendar08 Jun 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Capital Group

De globalisering is niet ten einde gekomen, ze krijgt enkel een nieuwe vorm. De heroriëntatie van de toeleveringsketens, de technologische vooruitgang en de impact op het prijszettingsvermogen blijven beleggingskansen creëren, aldus David Polak, directeur aandelenbeleggingen bij Capital Group.

Meervoudige toeleveringsketens

“De geopolitieke spanning tussen China en de Verenigde Staten heeft de risico’s voor bedrijven verhoogd. Daarom stappen ze steeds vaker over van enkelvoudige toeleveringsketens uit China, naar meervoudige. Dat is een zegen voor plaatsen als Vietnam, Indonesië en Mexico, maar bedrijven als Taiwan Semiconductor hebben ook productiefabrieken gebouwd in Japan en Arizona, om minder afhankelijk te zijn van één enkel land. Deze verschuivingen kunnen kansen bieden bij bedrijven die deze fabrieken bouwen en voor de automatisering zorgen van deze nieuwe assemblagelijnen.”

Verdere automatisering vangt kost onshoring op

“Bij deze productiebedrijven zien we steeds meer vooruitgang op technologisch gebied. Industriële robots voeren al langer de repetitieve taken uit bij de assemblage van machines, auto's en iPhones. Maar door een combinatie van sensoren en meer gesofisticeerde software kunnen bedrijven nu veel meer automatiseren dan vijf jaar geleden en zeker dan tien jaar geleden. Deze innovatie en de bijhorende verhoogde productiviteit kan gemakkelijk een deel van de hogere kosten van onshoring compenseren.”

Kijk naar prijszettingsvermogen

“Binnen deze globale context moeten beleggers wel kijken naar het prijszettingsvermogen: hoeveel inflatie kunnen ze doorberekenen aan de consument en hoeveel holt het de marges van de bedrijven uit? Sommige bedrijven zullen de kosten die zij maken niet kunnen doorberekenen, maar andere wel. Zij kunnen wellicht hun marges verbeteren door hun productiviteit te verhogen.”

Voordelen van wereldwijd beleggen

Tot slot vindt David Polak dat wereldwijd beleggen, in plaats van alleen in een paar regio’s, nog steeds aanzienlijke voordelen biedt. “Ten eerste halen veel bedrijven nog steeds een enorm deel van hun inkomsten en winsten uit markten buiten hun thuismarkt. Ruwweg een derde van de inkomsten van grote Europese bedrijven komt bijvoorbeeld uit opkomende markten, met name China. Nog eens een derde komt uit Noord-Amerika, met name de Verenigde Staten, en het laatste derde deel komt uit Europa.”

“Wereldwijd beleggen geeft je ook meer keuze. Je hoeft niet voor elk van drie regionale portefeuilles één airco-bedrijf in Europa, één in Japan en één in de Verenigde Staten te kopen. Je kunt kopen wat je het beste en meest aantrekkelijk gewaardeerde airconditioningsbedrijf ter wereld vindt. Keuze is altijd belangrijk wanneer het om actief beheer gaat. De grote veranderingen die zich in de wereld voltrekken, hebben op gelijk welk bedrijf een impact, waar ze ook gevestigd zijn.”