Navbar logo new
Megatrends: Vier thema's voor toekomstige investeringen
Calendar09 Jun 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: ODDO BHF AM

Laurent Denize, CIO bij ODDO BHF AM

De laatste jaren is er bij beleggers een sterke belangstelling ontstaan voor thematische wereldwijde aandelenfondsen, die trachten deel te nemen aan de structurele langetermijntrends die zich in de samenleving aftekenen. Deze megatrends ontwikkelen zich onafhankelijk van economische cycli en beïnvloeden het bedrijfsmodel van ondernemingen. De beleggingsexperts van ODDO BHF Asset Management hebben vier megatrends geïdentificeerd, die volgens hen bronnen van kansen zijn voor de komende jaren.

De ecologische overgang

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. De opwarming van de aarde bedraagt tussen +2,1 en +2,4°C, ruim boven de in de overeenkomst van Parijs vastgestelde limiet van 1,5°C. Er is nog tijd om kapitaal aan te trekken op tal van gebieden om de ecologische overgang te ondersteunen: duurzame energieproductie, grotere energie-efficiëntie in bijvoorbeeld gebouwen, duurzame mobiliteit en behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Kunstmatige intelligentie (KI)

KI maakt nu deel uit van ons dagelijks leven: de zoekalgoritmen van Google helpen ons onze weg te vinden op het internet; Alexa en Siri helpen ons met gesproken instructies; nieuwe films en muziek worden voorgesteld door Netflix of Spotify op basis van onze smaak. In de gezondheidszorg maakt AI meer gepersonaliseerde geneeskunde en behandeling mogelijk. KI is een sleuteltechnologie en opent daarom volgens ons investeringsmogelijkheden in tal van sectoren, tot ver buiten de technologiesector.

De financiële revolutie

Financiële dienstverleners worden op al hun kerngebieden (financiering, sparen, betalingen en verzekeringen) met uitdagingen geconfronteerd. Het gebruik van innovatieve technologieën zoals blockchain, de opkomst van en concurrentie door nieuwe gespecialiseerde aanbieders, de explosie van mobiele betaalmethoden en de populariteit van digitale activa zijn slechts enkele van de grote verschuivingen die de sector vormgeven. Onze analyse suggereert dat zowel fintechs als gevestigde spelers die deze veranderingen omarmen, potentiële kansen voor beleggers kunnen bieden.

De toekomst van voedsel

Ook de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, gedistribueerd en geconsumeerd is aan verandering onderhevig. Er staat veel op het spel: om de groeiende wereldbevolking te voeden, moet de voedselproductie tegen 2050 met 60% toenemen. Maar voedsel moet ook op een milieuvriendelijke manier worden geteeld en minder worden verspild. De verandering is ook het gevolg van de veranderende eetgewoonten in de geïndustrialiseerde landen: er wordt meer aandacht besteed aan gezondheid, veganistische of vegetarische diëten zijn in zwang en bedrijven die bijvoorbeeld vleesvervangers produceren, groeien snel. Volgens onze analyse is de voedingsmegatrend een bron van kansen in de hele waardeketen van het voedselsysteem.