Navbar logo new
Columbia Threadneedle: VS en Europa duidelijk op weg naar recessie
Calendar26 Jul 2022
Thema: Macro

De rentes stijgen en we zijn duidelijk op weg naar een recessie in de Verenigde Staten en in Europa. De redenen voor deze economische malaise verschillen, stelt hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle in zijn commentaar 'Recession worries dominate'. De recessie in de VS zal volgens Bell in ieder geval van korte duur zijn.

"In de VS is de druk van de binnenlandse vraag zo groot dat de Fed een recessie moet creëren om de inflatie weer naar beneden te krijgen. De inflatie is met name opgelopen in huren en lonen. De purchasing index van afgelopen week duidt erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt begint af te koelen. Maar die afkoeling begint op een heel heet niveau. De Fed zal de rente met 75 basispunten moeten verhogen en zeggen dat er nog meer aankomt. De markt denkt dat we bijna bij het einde van de verhogingscyclus zijn en is al bezig om renteverlagingen in te prijzen voor 2023. Maar ik denk dat we verder moeten stijgen dan dat de markt denkt", aldus Bell.

Europa zal om heel andere redenen in een recessie komen. De binnenlandse drijfveren voor inflatie zijn veel minder sterk. In de eurozone ligt de looninflatie binnen de 2% bandbreedte van de ECB en veel bedrijven geven geen structurele loonsverhoging, maar eenmalige bonussen aan werknemers. De recessie in Europa is veel meer gelinkt aan de kosten van het dagelijkse levensonderhoud, met name gelieerd aan gasprijzen.

"En de mate waarin de prijzen stijgen is adembenemend en verbijsterend", zegt Bell. De futures markt voor gas laat zien dat de gasprijs de komende winter 8 tot 9 keer hoger zal zijn dan voor covid. Ter vergelijking, als olie eenzelfde prijsstijging zou laten zien, dan kost een vat olie $500-$600. "De Europese consument kan een enorme stijging van de energierekening tegemoetzien deze winter."

De impact op de markten moet volgens Bell in ieder geval voor een deel nog komen. Sinds de Tweede Wereldoorlog daalden Amerikaanse aandelen na het begin van elke recessie maandenlang. "De aandelen in de VS zijn dit jaar al scherp gedaald, en de recessie is nog niet eens begonnen. Het goede nieuws voor de middellange termijn is dat aandelen ook altijd weer stegen in de maanden voordat de recessie eindigde. De scherpe daling van aandelen tot nu toe gebeurde trouwens in een klimaat van stijgende winsten, en de waarderingen zijn dan ook flink verbeterd."

"Ik denk dat de recessie in de VS heel kort zal zijn. Zodra de werkloosheid toeneemt zal de Amerikaanse looninflatie snel afnemen. Dat is de les van vorige Amerikaanse recessies. En moderne economieën kunnen zich snel aanpassen. Op de korte termijn is de situatie lastig, maar op de wat langere termijn leveren aandelen een superieur rendement, al zal de volatiliteit toenemen", zegt Bell.