Navbar logo new
Langdurige recessie Britse economie ligt op de loer
Calendar08 Aug 2022
Thema: Macro

Enkele maanden geleden waarschuwden wij dat de Britse economie een grote kans heeft om in een recessie terecht te komen. Er is geen discussie meer over. Vorige week heeft de Bank of England haar macro-economische prognoses voor de jaren tot 2025 geactualiseerd. Deze zijn beangstigend. Verwacht wordt dat het Verenigd Koninkrijk in het vierde kwartaal van 2022 in een recessie terechtkomt. Deze zou vijf kwartalen kunnen duren en het BBP met ongeveer 2,1% doen dalen - even diep als de recessie van het begin van de jaren negentig. Dat stelt Christopher Dembik, hoofd Macro-economisch Onderzoek van Saxo Bank.

Maar dit is niet het ergste. Heel vaak herstelt de economie zich vrij snel na een recessie. Het is onwaarschijnlijk dat dit deze keer zal gebeuren. De inzinking zal aanhouden. Volgens de BoE zal het BBP medio 2025 nog steeds 1,75% onder het huidige niveau liggen.

Het Verenigd Koninkrijk begint meer en meer op een opkomende markt te lijken. Het heeft te maken met politieke instabiliteit (de nieuwe premier wordt op 5 september bekendgemaakt na het aftreden van Boris Johnson), handelsverstoringen (door Brexit en Covid-gerelateerde knelpunten), energiecrisis (het risico van een stroomstoring deze winter is reëel) en hoge inflatie (de Bank of England voorspelt dat de Britse CPI in oktober zal pieken op 13%, maar dat is zeker wat optimistisch). Dit is allemaal pijnlijk voor de Britse economie.

Geen valutacrisis

Het enige grote verschil: er is geen valutacrisis. De wisselkoers van het pond sterling is vrij stabiel. De munteenheid daalde de afgelopen week slechts 0,70% ten opzichte van de euro en 1,50% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Onze aanname: na de Brexit-onzekerheid te hebben overleefd, zien wij niet in wat het Britse pond in een vrije val zou kunnen brengen.

Maar het ergste moet nog komen voor de Britse economie. Economen zijn het daarover eens. De leidende indicator van de OESO voor het Verenigd Koninkrijk, die geacht wordt zes tot negen maanden van tevoren te anticiperen op omslagen in de economie, is in juni gedaald tot 98,6. Dit was 101,6 in dezelfde maand vorig jaar. De verandering op jaarbasis is indrukwekkend. Dit houdt niet alleen verband met de ruis in de Covid-gegevens. Dit is een duidelijk teken dat er een recessie op komst is. Bovendien blijven de inschrijvingen van nieuwe auto's, die vaak worden beschouwd als een voorlopende indicator voor de algemene economie van het VK, dalen. Dit weerspiegelt ook de diepe ineenstorting van het consumentenvertrouwen. In juli 2021, na het hoogtepunt van de pandemie, stonden de inschrijvingen van nieuwe auto's op 1.835.000. Nu staan ze op 1.528.000, een scherpe daling van 14%. Dit is het laagste niveau sinds het einde van de jaren zeventig. De recessie zal lang en diep zijn. Er zal geen gemakkelijke uitweg zijn.

Registraties autos

Inflatie-aanjagers nemen af

Het venster voor verdere renteverhogingen sluit zich. Vorige week heeft de Bank of England de rente met 50 basispunten verhoogd, van 1,25% naar 1,75%. Wij denken dat de volgende renteverhoging van de Bank of England in september (waarschijnlijk met 50 basispunten) de laatste zou kunnen zijn. Er zijn tekenen dat enkele van de belangrijkste inflatie-aanjagers beginnen af te nemen. Bovendien zal het vooruitzicht van een lange recessie (vijf negatieve kwartalen van het bbp vanaf het vierde kwartaal van 2022 tot en met het vierde kwartaal van 2023) de Bank of England zeker in een afwachtende positie manoeuvreren.

Wij menen dat de Bank of England een vrij traditionele benadering volgt om de huidige macro-economische situatie het hoofd te bieden. De binnenlandse vraag moet worden afgeremd door het BBP onder zijn potentiële niveau te drukken, waardoor de werkloosheid toeneemt en de inflatie daalt. Een basistarief van 2,25% zou volgens ons al een merkbaar positief effect kunnen hebben op de algemene inflatiedynamiek. Het is echter nog te vroeg om te weten of de huidige verkrappingscyclus in september definitief ten einde zal zijn. De inflatiedynamiek was de afgelopen maanden een beetje onvoorspelbaar. Dat is wel het minste wat we kunnen zeggen.

Armste huishoudens hard getroffen

Volgens het Internationaal Monetair Fonds behoren de armste huishoudens in het Verenigd Koninkrijk tot de huishoudens die het hardst worden getroffen door de toename van de kosten van levensonderhoud in Europa. Het IMF ontdekte dat de kosten van levensonderhoud voor de armste 20% van de huishoudens ongeveer twee keer zo veel zullen stijgen als die voor bijvoorbeeld de rijkste huishoudens.

Als deze situatie zich in Frankrijk zou voordoen, zou er een straatrevolutie uitbreken. Denk aan de gele vestjesbeweging in 2018. Maar dit is het Verenigd Koninkrijk. Het is onwaarschijnlijk dat dit tot een grote politieke verschuiving zal leiden. Wel zal er meer sociale nood, welvaartsongelijkheid en armoede alom zijn. De op vijf na grootste economie ter wereld zal nog meer op een opkomende markt gaan lijken, helaas.