Navbar logo new
PIMCO: Inflatie VS lager, maar stijgt weer in augustus en september
Calendar11 Aug 2022
Thema: Macro
Fondshuis: Pimco

Onderstaand de reactie van Tiffany Wilding en Allison Boxer, economen bij obligatiebelegger Pimco, op het inflatierapport in de VS.

Zij stellen dat, zoals verwacht, zowel de nominale als de kerninflatie in juli gematigd is (beide waren lager dan de consensus, maar in overeenstemming met Pimco’s prognose).

Echter: de details van het rapport waren steviger dan werd geïmpliceerd door het feit dat de nominale inflatie achterbleef bij de consensus. Ervan uitgaande dat de mondiale voedsel- en energieprijzen hun recente daling voortzetten, markeert juni waarschijnlijk de piek in het jaar-op-jaarcijfer van de nominale inflatie. De kerninflatie op jaarbasis zal in augustus echter waarschijnlijk weer versnellen en pas in september een piek bereiken. De categorieën die de zwakte van de kerninflatie in juli veroorzaakten - vliegtickets en hotels - zijn doorgaans volatieler, terwijl de vastere componenten (huren/fictieve huurwaarde) stevig bleven.

Voor de Fed zal het rapport ongetwijfeld een welkome opluchting zijn. “Maar wij achten het nog steeds vrij waarschijnlijk dat de inflatie in september met nog eens 75 basispunten zal stijgen. De korte termijninflatieverwachtingen zijn samen met de voedsel- en energieprijzen gematigd. Ondanks de cijfers van vandaag denken wij dat de Fed-functionarissen zich zorgen zullen maken over de onderliggende "trend" in de inflatie, die opnieuw hoger lijkt te zijn opgelopen.”