Navbar logo new
Een korte blik op de kapitaalmarkten: Bedrijfsresultatenseizoen voor het tweede kwartaal: Positief, maar uitdagingen liggen op de loer - Seema Shah, Principal Global Investors
Calendar01 Sep 2022
Thema: Macro

Het bedrijfsresultatenseizoen voor het tweede kwartaal van 2022 was over het algemeen positief, wat de bezorgdheid van beleggers over het effect van de inflatie op de winstgevendheid van bedrijven wat heeft weggenomen. Maar de macro-economische situatie zal waarschijnlijk nog verder verslechteren, wat de bezorgdheid over toekomstige uitdagingen voor bedrijfsmarges en duurzame winstgevende groei zal aanwakkeren.

Het bedrijfsresultatenseizoen voor het tweede kwartaal is zo goed als afgerond en bedrijfsopbrengsten hebben over het algemeen positief verrast. Bij nadere beschouwing zijn er echter verscheidene zwakke punten waarneembaar.

De winstgroei van de S&P 500 bedraagt 8,8%, een vertraging ten opzichte van de 11,4% in het eerste kwartaal. Ook overtrof 78% van de bedrijfsresultaten de verwachtingen, en kwamen 6% hoger uit dan de ramingen. Uit de uitsplitsing per sector blijkt echter dat de kracht van de index vooral kwam van de energiesector.

De energiesector, die sterk profiteerde van de hoge olieprijzen, kende met 296,8% de hoogste winstgroei van alle sectoren. Zonder de energiesector was de groei van de winst per aandeel met -1,8% ronduit negatief.

De industriële sector groeide sterk met 31,5%. De financiële sector, die te lijden had onder de marktvolatiliteit en de hoge rentevoeten, presteerde daarentegen veel zwakker met -19,1%. Discretionaire consumptiegoederen daalden met -12,6%, een weerspiegeling van de bezorgdheid van consumenten over de inflatie en demand pay-back. Defensieve aandelen lieten een gemengd beeld zien, waarbij de gezondheidszorgsector met een sterke prijszettingskracht leidde met een groei van 8,6%. Vastgoed steeg met 13,0% als gevolg van het onderaanbod op de markt en opwaartse herwaarderingen. Niet-duurzame consumptiegoederen hadden het moeilijk om kosten aan de consument door te berekenen en groeiden met 1,8%, terwijl nutsbedrijven krompen met -3,7% onder de last van hogere energiekosten.

Bovendien werd in de bedrijfsresultaten herhaaldelijk melding gemaakt van groeiproblemen - en aangezien de totale omzetgroei (13,7%) sterker was dan de winstgroei, bevestigt dit de toenemende kostendruk.

Hoewel het bedrijfsresultatenseizoen positief was, wijzen de aanhoudende uitdagingen op een steeds lastiger bedrijfsklimaat, waardoor de winsten in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk beperkt zullen blijven.