Navbar logo new
Arbeidsmarkten: Wat dieper graven - Seema Shah, Principal Global Investors
Calendar07 Sep 2022
Thema: Macro

Seema Shah, Chief Strategist bij Principal Global Investors

Hoewel het banenrapport van augustus op een aantrekkende economie lijkt te wijzen, suggereren andere voorlopende indicatoren van de sterkte van de arbeidsmarkt dat er spanningen onder de oppervlakte zijn - een mogelijke voorbode van economische verzwakking.

Het banenrapport blijft een beeld schetsen van een economie in goede gezondheid. Met een toename van 315.000 banen in de private sector in augustus blijft het werkloosheidscijfer dicht bij het laagste niveau van vóór de pandemie. Het aantal banen is gewoonlijk echter een vertraagde indicator van de sterkte van de arbeidsmarkt en andere gegevens lijken al te wijzen op een lichte verzwakking.

De wekelijkse eerste werkloosheidsaanvragen, een voorlopende indicator voor de ontwikkeling van het werkloosheidscijfer en een tijdigere indicator dan het maandelijkse banenrapport, zijn gestegen van een dieptepunt van 166.000 in maart tot 232.000 in de week van 27 augustus.

Het aantal JOLTS-vacatures steeg licht van 11,0 miljoen in juni tot 11,2 miljoen in juli, maar ligt nog steeds ver onder de piek van bijna 11,9 miljoen in maart 2022. Hoewel het aantal vacatures nog steeds aanzienlijk hoger is dan de 7,2 miljoen in januari 2020, wijst de recente trend op een verzwakking van de vraag naar arbeidskrachten en een afnemend vertrouwen van bedrijven in het aanwerven van personeel.

- Het JOLTS-ontslagpercentage, een maatstaf voor het vertrouwen in de arbeidsmarkt, is licht gedaald, van een piek van 3,0% in december tot 2,7% in juli.
- De ISM Services employment index is sinds juni gedaald tot een verkrappend niveau.
- Een zwakte van deze indicatoren is over het algemeen een voorbode van een vertraagde banengroei en een uiteindelijke stijging van het werkloosheidscijfer. De economie ziet er vooralsnog sterk uit, maar dat kan over een paar maanden best eens anders zijn.